Ćelije sperme u borbi protiv dijabetesa

Izvor: Vesti-online.com, 15.Dec.2010, 11:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ćelije sperme u borbi protiv dijabetesa

Američki naučnici uspešno su transformisali matične ćelije ljudske sperme u beta ćelije koje proizvode insulin, što bi u budućnosti moglo dovesti do razvoja novog tretmana dijabetesa tipa 1.

Kod dijabetesa tipa 1 beta ćelije u gušterači umiru zbog imunološkog procesa tokom kog telo uništava vlastite ćelije. Šta dovodi do tog procesa, nije sasvim poznato, ali se zna da postoji niz gena koji štite, kao i niz gena koji ubrzavaju tu bolest.

Dijabetes tipa >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << 1 najčešće se javlja kod dece i mladih osoba.

Od svih slučajeva dijabetesa na Zapadu, 10 odsto otpada na dijabetes tipa 1.

Američki naučnik Ian Galicano i njegovi saradnici sa Univerziteta Džordžtaun uspešno su transformisali matične ćelije sperme u beta ćelije. Kada su beta ćelije usađene u laboratorijske miševe koji su imali dijabetes, one su uspešno regulisale novo šećera u krvi tih glodara!

"Ako ste miš i imate dijabetes, imate sreće jer vam možemo pomoći" - izjavio je Galicano koji je svoje istraživanje predstavio na kongresu Američkog društva za biologiju ćelija.

Ukoliko bi se Galicanova tehnika mogla primeniti kod ljudi tako da se kod dijabetičara koristi njihovo vlastito tkivo za dobijanje beta ćelija, to bi moglo pomoći u razvoju novih tretmana dijabetesa tipa 1.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.