Častite se prolećnom detoksikacijom

Izvor: B92, 27.Mar.2011, 13:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Častite se prolećnom detoksikacijom

Iskoristite smenu godišnjih doba i promene koje se događaju u prirodi za ličnu korist uz pomoć prolećne detoksikacije. Uz nekoliko jednostavnih saveta osnažite organizam i dobro raspoloženi i zdravi dočekajte još toplije dane.

Zimske radosti ostavljamo iza sebe, a to bi trebalo da učinimo i sa navikama koje smo praktikovali tokom hladnijih dana.

Ako sunce i toplije vreme želite da dočekate u punoj snazi, svakako se podvrgnite proletnjoj detoksikaciji koja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << će vam omogućiti da se bolje osećate i budete zdravi.

Prolećna detoksikacija ne zahteva previše truda i napora, a svima je lako dostupna. Skeptici u nju ne veruju, ali je naučno dokazano da proleće ubrzava promene u organizmu, ponajviše one koje se odnose na metabolizam.

Iskoristite taj prirodni proces pa i sami doprinesite svom zdravlju prateći nekoliko jednostavnih saveta koji će vam pomoći da procvetate baš kao priroda oko vas.

Vežbajte!

Rezultati će biti mnogo bolji nego tokom ostalih godišnjih doba. Poželjno je kretanje u prirodi, a posebno se preporučuje trčanje. Pokušajte da vežbate svakodnevno barem po sat vremena.

Lagana ishrana

Tešku zimsku hranu zamenite laganom proletnjom, jer je to veoma važan korak u detoksikaciji organizma.

Neka se na vašem prolećnom jelovniku nađu namirnice bogate vlaknima i mnogo voća i povrća. Nutricionisti posebno preporučuju smeđi pirinač, brokoli, kupus, artičoke, cveklu, a od voća jagode, koje će se uskoro naći na pijacama.

Izbegavajte prženu i masnu hranu. Najbolje je jesti sirove namirnice ili one kuvane na pari.

Voda i čaj

Nijedna detoksikacija ne može proći bez puno tečnosti. Naravno, uvek se najviše preporučuje voda - unesite minimalno litar i po dnevno, a poželjno je i više.

Dobar saveznik u detoksikaciji je i zeleni čaj, pa pokušajte da ga pijete svakodnevno. On je od koristi svim organima, a naročito jetri, koja je važna u procesu detoksikacije.

Tuširanje hladnom i vrućom vodom

Osim što je vodu dobro piti, počastite njome celo svoje telo i putem kože. Stručnjaci preporučuju što češće tuširanje, i to vrućom i hladnom vodom naizmenično.

Ovde nije reč o pranju tela nego o podsticanju funkcija organizma i boljeg krvotoka, što doprinosi kvalitetnijoj detoksikaciji.

Najbolje je da se tako istuširate pre spavanja.

Nega kože

Tokom zime koža je bila izložena brojnim negativnim uticajima pa je vreme da je vratite u život.

Napravite dobar piling za telo, nahranite kožu hidratantnim kremama, a ako želite, možete otići i u saunu jer ubrzava oslobađanje toksina iz tela.

U svakom slučaju, posvetite dužnu pažnju svojoj koži i dopustite joj da i ona zablista uz prve sunčane zrake.

Umni sklad

Ima li boljeg vremena za "vežbanje" optimizma od proleća? Priroda se budi, sve je više zelenila i cveća nakon zimskog sivila.

Postavite sami takvo stanje i u svojoj glavi. Posle kiše i hladnoće zaista dolazi sunce.

Stoga u prolećnoj detoksikaciji nikako nemojte zanemariti meditaciju, ali ni pozitivno razmišljanje. Učinite skladnim vaše telo, um i srce, jer samo takva detoksikacija će biti delotvorna.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.