Čaša vode smiruje živce

Izvor: B92, 19.Feb.2012, 22:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čaša vode smiruje živce

Ljudi koji osećaju da će "izgubiti" živce vrlo lako se mogu smiriti ukoliko popiju čašu vode, tvrdi se u jednom istraživanju.

Blaga dehidracija može voditi do promene raspoloženja, uticati na nivo energije i sposobnost jasnog prosuđivanja, kaže se u istraživanju.

"Čak i blaga dehidracija od 1,5 posto gubitka normalnog volumena vode u telu, što se dešava tokom uobičajnih dnevnih aktivnosti, može dovesti, posebno kod žena, do promene raspoloženja", kaže >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Haris Liberman, jedan od koautora istraživanja.

Istraživanje kaže da nije bitno da li je gubitak tečnosti izazvan vežbanjem ili jednostavno neuzimanjem dovoljne količine vode, čak i kada sedite, učinak je u suštini isti.

Osećaj žeđi nam se u suštini i ne pojavljuje sve dok ne budemo imali dehidraciju od jedan ili dva posto gubitka tečnosti u telu, kaže Lorens Amstrong, jedan od vodećih istraživača. U tom momentu dehidracija počinje uticati kako na naše telo, tako i na naš um.

Tokom istraživanja je ustanovljeno da dehidracija kod mladih žena uzrokuje glavobolje, umor, mučnine i gubitak koncentracije. Muškarci takođe nisu pošteđeni, kod njih se ovo odražava na umor, sposobnost da se održe budnim, na memoriju, napetost, a osećaju i teskobu.

Ali, promene u raspoloženju su znatno više izražene kod žena, nego kod muškaraca, kako u stanju mirovanja, tako i nakon vežbanja.

Foto: nkzs/sxc.hu

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.