Burnout je dijagnoza: Zašto se dešava sagorevanje na poslu VIDEO

Izvor: B92, 18.Sep.2023, 21:46

"Burnout" je dijagnoza: Zašto se dešava sagorevanje na poslu VIDEO

Burnout iliti izgaranje na poslu od prošle godine zvanično je dijagnoza zbog koje može da se ode i na bolovanje.

Ekipa emisije 150 minuta pitala je građane da li su doživeli izgaranje na poslu i koliko sati dnevno rade. Odgovora je bilo ovakvih i onakvih, a najčešće su prolaznici odgovarali da rade 12 sati, nekada i više. Pored toga, većina njih je potvrdno odgovorila na pitanje da li izgara na poslu.

Da li možemo da se razbolimo od previše posla kao i kada >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je potrebno obratiti se stručnom licu? Gošće emisije 150 minuta bile su Bobana Živanović, PR menadžer, i doktorka Irena Đorđević, psihijatar klinike "Laza Lazarević".

Prva je o burnout-u govorila Bobana Živanović, koja je i sama doživela burnout.

"Kada sam otišla kod psihoterapeuta, rečeno mi je da je to burnout. Ja sam počela da izučavam malo taj sindrom sagorevanja, zato što sam shvatila da nemam granice i da je zapravo najveći problem to što nisam umela sebi da ih postavim. Ja ih i dalje nisam u potpunosti postavila u određenim odnosima."

Stručnjaci se ovim fenomenom bave poslednjih desetak godina.

Iako se problem ispoljava individualno, uzroci nastanka vezani su za radno okruženje, za čitavu radnu organizaciju kao jednu grupu.

Doktorka Irena Đorđević naglašava da je upravo nepostavljanje granica jedan najvežih uzročnika burnout-a.

Šta je još doktorka rekla, pogledajte u video-prilogu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.