Buduće tate, jedite folate

Izvor: B92, 23.Jan.2014, 13:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Buduće tate, jedite folate

Kod muškaraca koji se hrane namirnicama bogatim vitaminom B9 smanjuje se rizik da će se kod njihove dece ispoljiti neka urođena anomalija, zaključili su istraživači iz Montreala.

Najviše folata ima u zelenom povrću, agrumima, jajima i siru, pa se budućim očevima preporučuje da akcenat stave na ove namirnice.

Mladi muškarci bi trebalo da vode računa o ishrani, ukoliko žele da kod potomaka spreče pojavu urođenih anomalija. Buduće tate je poželjno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da unose namirnice bogate folatima (vitaminom B9), zaključak je istraživanja na Univerzitetu "Mekgil" u Montrealu.

Tekst o tome objavljen je i u stručnom britanskom časopisu "Komunikacija prirode", a ispitivanje je obavljeno u laboratorijskim uslovima. Naime, oni su upoređivali potomke mužjaka zamoraca, kojima su davali hranu bogatu folatima sa onima čiji "očevi" nisu jeli namirnice siromašne vitaminom B9.

"Iznenađeni smo otkrićem da se kod potomaka mužjaka iz grupe koja nije uzimala dovoljno folata javlja čak 30 procenata više kongenitalnih anomalija", izjavio je autor studije Romen Lambro. "Ovo otkriće je vrlo značajno jer je kod ljudi već naučno dokazano da postoji veza između deficita folne kiseline prilikom začeća i ozbiljnih anomalija kod novorođenčeta."

Trudnicama se preporučuje uzimanje folne kiseline, ali budući očevi ne vode dovoljno računa o tome. Istraživanje će se uskoro nastaviti i na kliničkom nivou.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO), oko dva odsto novorođenčadi rađa se sa kongenitalnom anomalijom, najčešće srca i kardiovaskularnog sistema (23 odsto) i neophodan je hitan hirurški tretman. Međutim, ne bi trebalo zanemariti ni činjenicu da se brojne urođene anomalije otkrivaju i manifestuju kasnije tokom života.

Foto: imagerymajestic/Freedigitalphoros.net

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.