Britanska naučnica: Vakcina verovatno u septembru

Izvor: B92, 11.Apr.2020, 18:24

Britanska naučnica: Vakcina verovatno u septembru

Vakcina protiv Kovid-19 mogla bi biti spremna već u septembru, tvrdi profesorka sa Univerziteta Oksford Sara Gilbert.

Gilbert kaže da je "80 odsto sigurna" da će vakcina, koju je razvio njen tim, raditi, piše Skaj Njuz a prenosi Tanjug.

Njen tim na Oksfordu deo je globalnog napora da se pronađe vakcina protiv koronavirusa koji je usmrtio više od 100.000 ljudi širom sveta, prema podacima Univerziteta Džons Hopkins.

Profesorka je dodala da će testiranja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na ljudima početi u naredne dve nedelje, i da ona radi sedam dana u nedelji kako bi vakcina što pre bila gotova.

"Mislim da postoji velika verovatnoća da ćemo uspeti na osnovu drugih stvari koje smo uradili sa ovom vrstom vakcine. Oko 80 odsto, to je moje lično mišljenje", rekla je Gilbert za časopis Tajms.

Ranije tokom nedelje, istraživači sa Univerziteta Sautempton rekli su da su otkrili da virus ima "slabu zaštitu", što znači da bi vakcina mogla lakše da se razvije. Velika Britanija predvodi u finansiranju vakcina, a prošlog meseca je u međunarodni fond ubacila 210 miliona funti - što je u tom trenutku bio najveći doprinos za vakcinu. Vlada je takođe saopštila da bi bila voljna da kupi milione doza, ukoliko se ispitivanja pokažu uspešnim.

Međutim, uprkos optimizmu sa Oksforda, drugi proizvođči vakcina rekli su da bi moglo proći i godinu dana pre nego što vakcina bude spremna za distribuciju, zaključuje Tanjug.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.