Bolnicama se širi superbakterija

Izvor: Mondo, 05.Sep.2018, 09:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bolnicama se širi superbakterija

Superbakterija, koja je otporna na sve poznate antibiotike, širi se bolnicama sveta, upozoravaju naučnici.

Istraživači sa Univerziteta u Melburnu otkrili su tri vrste bakterija u uzorcima iz deset zemalja, uključujući neke evropske, koje su otporne na sve lekove sa tržišta.

"Počeli smo u Australiji, ali smo proširili istraživanje i otkrili je u mnogim zemljama i brojnim ustanovama sveta", upozorava Jozef Houden, rukovodilac Mikrobiološke laboratorije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << />
Bakterija je povezana sa poznatijim i smrtonosnijim meticilin rezistentnim stafilokokus aureusom, odnosno MRSA bakterijom.

U prirodi se ova superbakterija može pronaći i na ljudskoj koži, a najčešće se njom inficiraju starije osobe ili pacijenti sa kateterom ili ugrađenim protezama poput veštačkih zglobova.

"Može biti smrtonosna, ali obično za pacijente koji su već teško bolesni ili su na bolničkom lečenju. Teško ju je pobediti, a infekcije mogu biti teške", napominje Houden.

Njegov tim je proučavao stotine uzoraka superbakterije iz 78 svetskih bolnica i otkrio neke sojeve koji su, sa malim izmenama u svojoj DNK, postali otporni na dva najčešća antibiotika kojima se leče bolničke infekcije.

Stručnjaci smatraju da se superbakterija brzo širi zbog preterane upotrebe antibiotika na odeljenjima za intenzivnu negu, gde su pacijenti najbolesniji, pa se i najjači lekovi propisuju rutinski.

Svetska zdravstvena organizacija već dugo upozorava da prekomerna upotreba antibiotika podstiče razvoj otpornih i smrtonosnih sojeva bakterija.

Houden napominje da njegova studija pokazuje potrebu za boljim razumevanjem načina širenja zaraze i na koje bi bakterije bolnice trebalo da obrate pažnju.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.