Bolesti se šire među decom u Srbiji: Domovi zdravlja puni, moguć produžetak raspusta

Izvor: B92, 08.Feb.2024, 11:06

Bolesti se šire među decom u Srbiji: Domovi zdravlja puni, moguć produžetak raspusta

Povećan je broj dece obolele od respiratornih virusnih i bakterijskih infekcija, a u Domu zdravlja "Dr Milutin Ivković" na Paliluli samo u ponedeljak pregledano je oko 1.200 dece, dominantno školskog uzrasta.

"Mi smo jedan od najvećih, ali i najrazuđenijih domova zdravlja u Beogradu. Samo u ponedeljak na svim punktovima bilo je oko 1.200 pregledane dece", rekla je za Tanjug dr Olivera Todorović, načelnica pedijatrije DZ Palilula.

Ona je rekla da se javljaju se >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << deca svih uzrasta, ali da je za 30 odsto veći broj školske dece i broj obolelih je rastao već druge nedelje posle raspusta, da bi ovih dana dostigao vrh.

"Nadamo se malom preseku i smanjenju za praznik od 15. do 19. februara... Dominantne su respiratorne virusne infekcije, korona virus, adenovirusi, influenca, sincicijalni, pertusis, varicele, šarlah, kao i stomačni virusi", rekla je dr Todorović.

Prema njenim rečima, terapija je uglavnom simptomatska - tri, pet do sedam dana prati se opšte stanje deteta.

"Starija školska deca donose mlađoj, ali i vrtići kao kolektiv su mesta gde se širi zaraza, kao i škole, ali to je uobičajeno za ovo doba godine. Jedino nismo očekivali povećan broj dece obolele od velikog kašlja. Nažalost, tu su najugroženiji najmlađi - odojčad koja nisu primila ni jednu ili jednu dozu vakcine", rekla je dr Todorović.

Ona je dodala da, iako je povećan broj kurativnih pregleda, savetovalište radi.

"Redovno dajemo vakcine po preporuci Batuta deci za upis u prvi razred, prvo vakcine MMR i Tetraxim koji ima per komponentu pa onda zakazivanje pregleda kod specijalista, pregledamo kartone godista 2015. i 2016, kao i dece uzrasta od godinu do 5 godina i pozivamo da dođu zbog propuštenih doza kako bi smo podigli procemat imunizovanih koji mora biti preko 95 posto", rekla je dr Todorović.

Ona je istakla da je preventiva morbila i pertusisa, naravno, vakcina, a preventiva za viruse smanjeno okupljanje, redovni obroci, san, kao i suplementi.

"Sada je broj vakcinisanih od MMR-a oko 80 odsto, što je nedovoljno. Broj vakcinisanih od pertusisa oko 90 posto pred školu, a u drugoj godini 86 posto što je svakako nedovoljno", rekla je dr Todorović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.