Bledi ukazuju na anemiju: Boja noktiju na nogama otkriva dosta toga o zdravlju

Izvor: B92, 27.Jul.2023, 22:46

Bledi ukazuju na anemiju: Boja noktiju na nogama otkriva dosta toga o zdravlju

Ponekad nokti na nogama požute zbog hrane koju jedemo ili nekih spoljašnjih uticaja. Na primer, ako ste jeli puno kurkume, pušite, preterujete s lakiranjem ili lak predugo ostavljate na noktima.

"Bele mrlje na noktima česta su pojava i uglavnom su bezopasne. Znaju ukazivati na: nedostatak cinka ili gljivičnu infekciju. Mogu biti posledica povrede ili mikrotraume nokta, poput udarca o tvrdu površinu ili savijanja, ali ne i lomljenja nokta. To nikako nije razlog za uzbunu kod >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zdravih ljudi. Jednostavno pričekajte da to mesto izraste, a zatim ga odrežite", kaže Dina Gohil, pedijatar iz Velike Britanije.

Napominje da su takve mrlje ponekad nasledno stanje, a u ozbiljnijim slučajevima povezuju se s nedostatkom cinka u organizmu, sa gljivičnom infekcijom, te s lošim zdravljem i prehranom.

"U vrlo retkim slučajevima nokti kod nekih ljudi mogu biti potpuno beli (totalna leukonihija). To ponekad ukazuje ​​na temeljni zdravstveni problem, ali ne uvek. U tom je slučaju najbolje potražiti savet od lekara", dodala je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.