Bizin - konzervans koji sprečava kvarenje hrane

Izvor: Vesti-online.com, 18.Avg.2011, 10:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bizin - konzervans koji sprečava kvarenje hrane

Mikrobiolozi sa Univerziteta u Minesoti slučajno su otkrili supstancu zvanu bizin - vrstu konzervansa koja bi mogla doneti kraj oznakama roka trajanja, jer sprečava pojavu bakterija odgovornih za trovanje hranom.

"Magična svojstva" bizina ogledaju se u njegovoj sposobnosti da ubija bakterije koje uzrokuju raspadanje svežih proteina koji se nalaze u mesu, ribi, peradi i jajima, a ujedno sprečava i pojavu bakterija odgovornih za trovanje hranom, poput Ešerihije koli, salmonele >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << i listerije.

Ovaj prezervativ stvara se prirodnim putem u nekim vrstama bakterija koje su u potpunosti bezopasne za ljude, a naučnici su ga otkrili dok su proučavali organizme u ljudskim crijevima.

Naučnici smatraju da će im biti potrebno barem tri godine da se bizin počne da se u potpunosti primenjuje u industriji hrane, a u toku su pregovori s velikim proizvođačima.

Upotreba "bizina" mogla bi da znači veliko smanjenje broja obolelih od trovanja hranom, ali i veliko smanjenje količine hrane koja se svakodnevno bespotrebno baca.

Međutim, sporno je u kolikoj meri bi hrana zaštićena bizinom, čiji bi rok trajanja bio neograničen, vremenom počela da menja svoj izvorni ukus.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.