Biseksualke imaju češće mentalne probleme od lezbijki?

Izvor: B92, 14.Jan.2015, 12:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Biseksualke imaju češće mentalne probleme od lezbijki?

Biseksualne žene češće su na udaru depresije i imaju suicidalne misli. Takođe, one češće razvijaju poremećaje u ishrani, tvrdi britanska studija.

Foto: LesMedia/Flickr.com

Kao razlog, naučnici navode, da mnoge sakrivaju svoju seksualnost.

Biseksualne žene češće imaju mentalne probleme od recimo lezbijki. One takođe mnogo češće, čak 64%, uimaju poremećaje u isgrani a 37% njih pomišlja na samoubistvo, u odnosu na lezbijke, tvrdi studija objavljena >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Žurnalu javnog zdravlja (Journal of Public Health).

One su depresivnije (za 26%) i pate od anksioznosti (za 20%) u odnosu na lezbijke.

Koristeći podatke iz 2007. godine iz Stonewall britanskog istraživanja ženskog zdravlja sa Londonske škole higijene i tropske medicine analizirala je odgovore 5.700 biseksualnih žena i lezbijku koje žive u Britaniji a starije su od 14 godina.

Studija je zaključila da su biseksualne žene zatvorenije u pogledu svoje seksualnosti prema prijateljima, kolegama i porodici (nisu "autovane").

Iako ređe doživljavaju neprijatnosti na poslu usled svoje seksualnosti, češće imaju probleme s prijateljima.

Nova otkrića drugačija su od onih iz 2003. godine kada je rađeno slično istraživanje, koje nije pronašlo nikakvu razliku u psihološkom uznemiravanju između lezbijki i biseksualnih žena.

"I dok neheteroseksualne žene spadaju u grupu slabijeg mentalnog zdravlja u odnosu na heteroseksualne žene, biseksualne trpe još veće uznemiravanje od lezbijki", kaže za Dejli mejl autorka studije Lisa Koledž.

Autori studije sugerišu da biseksualne žene imaju negativniji stav prema sebi i da očekuju društveno odbijanje, što njihovo mentalno zdravlje stavlja pod ogroman rizik.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.