Biološka terapija smanjuje tumor

Izvor: B92, 04.Dec.2013, 11:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Biološka terapija smanjuje tumor

Broj obolelih od karcinoma bubrega raste i prema podacima Klinike za medikalnu onkologiju IOIRS, u Srbiji ima oko 400 novoobolelih godišnje, najviše među muškarcima u zrelom dobu.

Davorin Radosavljević, direktor Klinike za medikalnu onkologiju IOIRS, ističe da je u poslednjih deset godina lečenje odmaklog karcinoma bubrežnih ćelija potpuno izmenjeno, uvođenjem biološke, ciljane terapije, prenosi Danas.

Simptomi

Raspoloživi podaci RFZO ukazuju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da trenutno biološku terapiju u Srbiji prima oko 70 pacijenata godišnje. Stručnjaci iz ove oblasti zalažu se da se omogući rana ultrazvučna dijagnostika u okviru programa skrininga za pacijente sa porodičnom istorijom bolesti, što može olakšati prepoznavanje simptoma i utvrđivanje dijagnoze, a početak lečenja u ranoj fazi bolesti značajno povećava šanse za izlečenje.

Karcinom bubrega je u ovom trenutku jedno od retkih malignih oboljenja za koje u Srbiji nije na raspolaganju više terapijskih opcija, ali lekari se nadaju da će dostupnost novijih vrsta terapije pružiti bolje uslove za lečenje sve većem broju obolelih od ove maligne bolesti.

“Ovaj karcinom ne reaguje na klasičnu hemoterapiju, a uspesi sa lečenjem interferonom u našoj zemlji su bili veoma skromni. Uvođenjem biološke terapije, postignuti su uspesi u smanjivanju tumora, odlaganju napredovanja bolesti i popravljanju kvaliteta života kod velikog broja ovih bolesnika”, kaže Radosavljević.

On navodi da je u svetu danas moguće primeniti još nekoliko terapijskih opcija za lečenje karcinoma bubrega, dok je u Srbiji u ovom trenutku dostupna samo jedna terapijska linija. Većina bioloških lekova se primenjuje kao peroralna terapija, odnosno uzima se u vidu tableta, što u ovako teškoj bolesti predstavlja bitan element komfora za pacijente.

Prema njegovim rečima, savremena terapija čini lečenje metastatskog karcinoma bubrežnih ćelija znatno boljim jer obolelima objektivno olakšava tegobe i može da im značajno produži život.

Jedan od osnovnih problema u lečenju karcinoma bubrega jeste taj što nema jasnih simptoma i stoga se najčešće dijagnostikuje u fazi metastaziranja, što značajno umanjuje mogućnost izlečenja. Prema najavama iz Klinike za medikalnu onkologiju Instituta za onkologiju i radiologiju RS, u pripremi je izrada Nacionalnog registra obolelih od karcinoma bubrežnih ćelija, koji će pomoći da se stekne uvid u realan broj obolelih, a njihovi podaci učine dostupnim, što će lekarima da olakša praćenje toka bolesti i primenu odgovarajuće terapije.

Foto: dream designs / FreeDigitalPhotos.net

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.