Bio je zdrav, a onda je umro u snu? Krivac može da bude...

Izvor: B92, 23.Okt.2018, 16:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bio je zdrav, a onda je umro u snu? Krivac može da bude...

Koliko ste puta čuli da je neko bio odličnog zdravlja, a onda je iznenada umro u snu? Krivac je "slip apnea", a najčešće se javlja kod muškaraca i to gojaznih.

U Srbiji ne postoji podatak koliko osoba boluje od ovog oboljenja, a u Britaniji je to oko pet odsto muškaraca i jedan do dva odsto žena.

U emisiji "Jutro" dr Vojislav Radosavljević govorio je o ovom oboljenju i rekao da kada bi opisao pacijenta koji boluje od ovoga da bi rekao da je to najčešće muškarac, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << "jak kao stena", visok i gojazan.

"Slip apnea je prekid disanja tokom spavanja. Naši bolesnici tokom noći u određenim fazama spavanja imaju prekid disanja koji se karakterišu padom kiseonika u krvi, a kao posledica toga skok ugljen dioksisada. Nakon toga pacijenti hrču, pa se bude, imaju prekid disanja", rekao je dr Radosavljević.

Dodaje da pacijenti imaju tokom noći loš san, da se onda često bude, a da su onda ujutru neispavani, umorni, depresivni i nespremni na život i rad.

U prilogu saznajte koliko života odnosi ova podmukla bolesti, koji su simptomi tog poremećaja, ali i kojom profesijom oboleli od opstruktivne "Slip apnee" nikako ne bi trebalo da se bave.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.