Bez preterivanja: Evo koliko jaja dnevno smemo da pojedemo

Izvor: B92, 21.Sep.2023, 16:55

Bez preterivanja: Evo koliko jaja dnevno smemo da pojedemo

Kada je reč o hranljivoj vrednosti, jaja su jedan od najsnažnijih paketa hrane koji možemo da unesemo u naš organizam.

Zajedno sa mlekom, jaja sadrže najveću biološku vrednost ili zlatni standard proteina, napisala je na svom korporativnom sajtu Ketlin M. Zelman, registrovana dijetetičarka i direktorka ishrane za Veb MD.

Prema njenim rečima, jedno jaje ima samo 75 kalorija, ali zato ima 7 grama visokokvalitetnih belančevina, 5 grama masti i 1,6 grama zasićenih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << masti, zajedno sa gvožđem, vitaminima, mineralima i karotenoidima.

I ne samo to već su, kako navodi Ketlin M. Zelman, jaja laka za konzumaciju, dobro ih podnose i mladi i stari, možemo ih prilagoditi uz bilo koji obrok, i što je jako važno, jeftina su.

Jaja su zaista superhrana, ali da li možemo da ih pojedemo previše i da li će naštetiti našem organizmu u tom slučaju? Iako “Medical News Today” navodi da ne postoji granica u broju jaja koje čovek sme da pojede, ipak se 3 do 5 jaja dnevno smatra potpuno sigurnim, savetuje Ketlin M. Zelman.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Evo koliko jaja dnevno smijemo da pojedemo

Izvor: Nezavisne Novine, 21.Sep.2023

Kada je riječ o hranljivoj vrijednosti, jaja su jedan od najsnažnijih paketa hrane koji možemo da unesemo u naš organizam.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.