Beli luk jači od antibiotika

Izvor: Vesti-online.com, 05.Maj.2012, 11:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beli luk jači od antibiotika

Glavni sastojak belog luka je 100 puta moćniji od dva osnovna antibiotika koji se koriste kod trovanja hranom, poručuju naučnici.

Istraživanja su pokazala da glavni sastojak belog luka - dialil sulfid, stvara zaštitni sloj u želucu koji bakterije teško mogu da unište. Pored toga što je jači od antibiotika eritromicina i ciprofloksacina, beli luk deluje mnogo brže.

Istraživanje objavljeno u Žurnalu antimikrobne hemioterapije može otvoriti opcije za tretiranje >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << sirovog, obrađenog mesa, površina za pripremanje grane kao i za smanjenje širenja kampilobakterije.

Kampilobakterija je jedna od najučestalijih bakterija koje izazivaju trovanje hranom u svetu. Simptomi su proliv, grčevi, bol u želucu i visoka temperatura. Ova bakterija u skoro trećini slučajeva izaziva paralizu.

Dr Majkl Konkel vođa istraživanja sa Vašingtonskog univerziteta objašnjava: "Otkriće je vrlo uzbudljivo i pomoći će nam da preveniramo oboljevanje ali i mnogo brže izlečimo ljude kada se otruju hranom".

Beli luk dokazano snižava krvni pritisak i reguliše povišen holesterol.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.