Bebe ne treba ostavljati da plaču

Izvor: B92, 28.Maj.2012, 11:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bebe ne treba ostavljati da plaču

Svaki roditelj oseti olakšanje kada beba posle dužeg plača konačno zaspi konačno nauči da spava bez buđenja i plača. Međutim, očevi i majke, ne bi trebalo da se opuštaju, budući da bebe mogu satima posle plača biti pod stresom.

Studija pokazuje da nivo hormona stresa – kortizola, ostaje povišen čak i danima pošto su se smirile. Drugim rečima, dete je nesrećno, ali samo ne plače zbog toga.

Istraživači su takvim otkrićem ponovo pokrenuli debatu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << o tome da li decu treba puštati da sama zaspu ili ih uzeti u ruke dok plaču.

Većina dece ima problema sa spavanjem između četvrtog i desetog meseca života i ne mogu bez ljuljuškanja i roditeljskog maženja utonuti u san.

Tokom studije, mereno je vreme koje je potrebno da beba koja je spuštena u krevetac i ostavljena sama počne da plače.

Njihove majke bile su u sobi dovoljno dugo da čuju plač, ali nije im dozvoljeno da ih uteše. Zatim je izmeren nivo kortizola i kod majki i kod njihovih beba.

Treće noći testiranja, deca su plakala kraće nego prethodnih, ali je nivo kortizola ostao izuzetno visok, stoji u izveštaju objavljenom u žurnalu Rani razvoj čoveka.

Za razliku od njih, nivo kortizola kod majki je opao, što znači da su bile opuštenije kada ne čuju dečji plač.

Jedna od istraživača, Vendi Midlmis sa Univerziteta u Severnom Teksasu smatra da se psihološki stres pod kojim su bebe bile odrazio na rezultate studije.

„Ako decu ne učite kako da se sama uspavaju, time što ih ostavite da plaču samo pogoršavate stanje. Oni tako ne uspevaju da se nose sa stresom i neprijatnošću", smatra ona.

Istraživači sada planiraju novu, dužu studiju, kako bi proverili kada nivo hormona stresa opada posle proplakane noći.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.