Bebe na pregledu zbog tuberkuloze

Izvor: B92, 11.Mar.2010, 15:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bebe na pregledu zbog tuberkuloze

Roditelji zatečeni pozivom da dovedu decu koja su bila u kontaktu sa obolelom pedijatrijskom sestrom.

Sve sobe prijemnog odeljenja Gradskog zavoda za bolesti pluća i tuberkulozu Beograd juče oko 10 časova ujutru bile su pune beba.

– Kako li je stvorena gužva, kada smo ih zakazivali na pola sata, pošto stižu iz cele Srbije? – pita se dr Jovan Stoiljković, pomoćnik direktora za medicinske poslove objašnjavajući reporterima „Politike” kako >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << teku vanredni pregledi novorođenčadi koja su bila u kontaktu sa pedijatrijskom sestrom G. L., zaposlenom u GAK u Višegradskoj, koja je obolela od tuberkuloze.

Gužvu su, samo na trenutak, napravile trojke porodice Pavlović koje su stigle iz Novih Banovaca. Teško je prebrojati koliko ruku skida i priprema tri bebe za pregled. Mama Gordana drži ručicu bebe kojoj medicinska sestra da injekciju tuberkulina, neophodnog da bi se uradio test koji otkriva infekciju. Tata Miodrag drži i hrani mlekom iz flašice devojčicu, tetka priprema dečaka za pregled... Bebe su sićušne, jer su rođene 20. novembra prošle godine s malom kilažom od jedva 1.400 i 1.500 grama, pa su ostale duže u porodilištu.

– Obaveštenje da treba da dovedemo bebe na pregled čuli smo na televiziji. Odmah sam pozvao broj koji su dali za informacije. Rekli su nam da smo na spisku i da dovedemo mališane na pregled. Iskreno, ja se nisam uplašio, ali supruga jeste. Znate, čekali smo bebe 10 godina. Prošli smo veštačku oplodnju... Kada su rođene, nisu nam dali da ih vidimo, jer je bila epidemija gripa, a sada odjednom postoji opasnost da su zaražene tuberkulozom. Supruga se baš uplašila, ali za mene su Božji dar i mislim da će biti sve u redu – priča Miodrag Pavlović.

I porodica Šujica iz Zemuna priznaje da im je vest da dovedu bebu na pregled u prvom trenutku bila – šok. Njihov dečak, rođen 19. januara ove godine sa dva kilograma proveo je na Ginekološko-akušerskoj klinici u Višegradskoj 16 dana na Pedijatrijskom odeljenju.

– Komšinica je videla poziv na televiziji da se javimo na pregled, a onda smo ga zakazali. Kako je moglo da se dogodi da sestra koja ima tuberkulozu radi sa bebama? Ja radim na Železnici i svake godine moram na pregled. Sve vreme smo brinuli zbog novog gripa, a dogodilo se da osoblje u bolnici ima tuberkulozu. Kako je moguće da su to nisu ranije otkrili? – pita se u čudu glava porodice Šujica.

Dr Jovan Stoiljković kaže da se stvorila nepotrebna panika, jer ovo se ipak događa, na sreću mnogo ređe nego ranijih godina, pošto je tuberkuloza u Srbiji retka.

– Do sada smo pregledali 22 bebe, danas još 11, pregledi se zakazuju i za petak. Pedijatar na Dečjem odeljenju sluša bebi pluća, proverava ožiljak od beseže vakcine, koju prima svaka beba pri izlasku iz porodilišta. Bebi se radi tuberkulinski test, koji treba da otkrije da li je zaražena bacilom tuberkuloze ili nije. Za 72 sata gleda se reakcija na test i ako je burna beba se dalje upućuje na preglede i snimanje pluća – objašnjava dr Stoiljković.

On podseća da burna reakcija može biti ponekad i posledica beseže vakcine ili davanja tuberkulina, kao i da tuberkulinski test, kao ni beseže vakcina nemaju stoprocentnu sigurnost, pa će se stoga zdravstveno stanje ovih beba dalje pratiti.

– Vrlo je mala mogućnost da se neka beba zarazila u kontaktu sa obolelom sestrom. Ne očekujemo da se bilo ko zarazio, ali smo dužni da ispitamo sve bebe i sve zaposlene, koji su bili u kontaktu sa obolelom – kaže dr Stoiljković.

Kako je moguće da je medicinska sestra radila na tako odgovornom mestu, a niko nije posumnjao na tuberkulozu najčešće je pitanje koje ovih dana postavlja javnost, ali i roditeljima beba.

– Tuberkuloza ne daje neke posebno izražene simptome. Znojenje, gubitak apetita su simptomi ali oni su specifični, dok zbog kašlja i malaksalosti, naročito u vreme respiratornih infekcija, niko odmah ne ide da snimi pluća. Tuberkuloza je bolest koja u početku može da bude sa blagim simptomima ili uopšte bez njih, a nekada prvi simptom bude iskašljavanje krvi. Pedijatrijska sestra je radila do 29. januara. Pošto je dobila visoku temperaturu, upućena je na snimanje pluća i ispitivanje ispljuvka, kada je potvrđeno da je obolela od tuberkuloze – navodi dr Stoiljković.

Doktor Stoiljković kaže da zdravstveni radnici imaju obavezne godišnje preglede, a u nekim ustanovama oni se obavljaju i dva puta godišnje. Marina Tošović, koja kao medicinska sestra radi u Dispanzeru Gradskog zavoda za plućne bolesti na Zvezdari, ističe da za 25 godina nijedan lekar ni sestra u ovoj ustanovi nisu oboleli od tuberkuloze.

Podsećamo, poziv roditeljima da dovedu na testiranje i pregled novorođene bebe uputio je Klinički centar Srbije krajem prošle nedelje. Nadležni u GAK-u u Višegradskoj su objavili da je ukupno 65 beba bilo je u kontaktu sa pedijatrijskom sestrom G. L. kod koje je konstatovana tuberkuloza. Takođe, svi zaposleni koji su dolazili u kontakt sa obolelom radnicom su pregledani. Do sada ni u jednom slučaju nije dokazana bolest.

Izvor: Olivera Popović, Politika.rs

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.