Bebe čuju svađe i u snu

Izvor: B92, 01.Apr.2013, 16:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bebe čuju svađe i u snu

Dečji mozak osetljiv je na promene u tonalitetu glasa i na njih reaguje čak i u snu, pokazala je studija Univerziteta Oregon sprovedena na bebama starim šest do 12 meseci.

Studija sprovedena na 20 beba, pokazala je da svađe u njihovom okruženju, naročito roditeljske, postaju uzrok stresa u najranijem dobu, prenosi "Foks njuz".

Stalna izloženost svađama može, navodi se u studiji, usporiti mentalni razvoj deteta čak i ako ono spava za vreme svađe.

Naučnici >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su koristili magnetnu rezonancu kako bi snimali mozak beba koje su spavale. Dok su u snu slušale razgovore u normalnom ili veselom tonu, prokrvljenost njihovog mozga kao i pokazatelji moždanih aktivnosti bili su uobičajeni.

Kod ljutih, glasnih i uznemirujućih zvukova zabeležena je atipična aktivnost mozga. To objašnjava zbog čega su deca iz porodica u kojima ima mnogo sukoba i svađa kasnije osetljivija i manje otporna na stres, kaže autorka studije dr Alis Grejam.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Svađa utiče na dete i dok spava

Izvor: NaDlanu.com, 02.Apr.2013, 14:02

Bebe izložene glasnoj svađi i neprijateljskim tonovima glasa imaju atipičnu moždanu aktivnost, koja određuje način na koji će kasnije u životu reagovati na stres...Mozak deteta osetljiv je na promene u tonalitetu glasa te na njih reaguje emotivno, pokazala je studija Univerziteta Oregon na bebama...

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.