Batut: Epidemija boginja nije proglašena, već prijavljena

Izvor: N1 televizija, 09.Nov.2017, 15:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Batut: Epidemija boginja nije proglašena, već prijavljena

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" saopštio je da u Srbiji nije proglašena epidemija malih boginja, već da je ona prijavljena.

U odgovoru agenciji Beta "Batut" je naveo da u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti ministar proglašava pojavu epidemije zarazne bolesti od većeg epidemiološkog značaja i naređuje vanredne mere koje se u tom slučaju moraju sprovoditi, na predlog Republičke stručne komisije za zaštitu stanovništva >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << od zaraznih bolesti i Instituta za javno zdravlje Srbije u roku od dva dana od dana dostavljanja predloga.

"Epidemija od većeg epidemiološkog značaja označava pojavu teških kliničkih oblika zaraznih bolesti i/ili smrti od zarazne bolesti, pri čemu postoji opasnost od nastanka težih ekonomskih i društvenih posledica, prekograničnog prenošenja bolesti, kao i ponovna pojava slučajeva odstranjene ili iskorenjene bolesti", navodi se u odgovoru.

U saopštenju se, takođe, navodi da epidemija nije proglašena, već da je prijavljena.

"Batut" je naveo da je jedina efikasna mera u sprečavanju obolevanja pravovremena imunizacija MMR vakcinom i da vakcinaciji podležu sva nevakcinisana ili nepotpuno vakcinisana deca uzrasta od 12 meseci do 14 godina.

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.