Azitromicin povećava smrtni rizik

Izvor: B92, 17.Maj.2012, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Azitromicin povećava smrtni rizik

Popularni antibiotik "azitromicin", korišćen za lečenje bronhitisa, zapaljenja pluća, infekcije uha i seksualno prenosivih bolesti, može da poveća smrtni rizik, pokazali su danas objavljeni rezultati američke studije, obavljene na Univerzitetu Vanderbilt.

"Azitromicin" se na svetskom tržištu lekova nalazi još od osamdesetih godina, ali je tek sada ustanovljeno da u prvih pet dana korišćenja za dva i po puta povećava rizik od fatalnog srčanog udara, prenosi AFP. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Upoređivanjem više stotina hiljada Amerikanaca koji su između 1992. i 2006. primali "azitromicin" sa milionima drugih, koji nisu lečeni antibioticima ili su primali "amoksicilin"- sličan antibiotik koji se smatra bezbednim za srce - američki tim je utvrdio da je, na milion pacijenata, među korisnicima "azitromicina" bilo 47 više smrtnih slučajeva.

Ukoliko je korisnik "azitromicina" uz to već imao obolelo srce, rizik od smrtnog ishoda je bio povećan za 245 slučajeva na milion korisnika.

Mada ocenjuje da ovaj rizik nije prevelik, tim sa Vanderbilta savetuje da kod srčanih bolesnika i onih koji imaju infekcije izlečive nekim drugim antibiotikom, lekari razmisle o tome da li da prepišu "azitromicin".

Ovaj lek je 1981. patentirala hrvatska farmaceutska kompanija "Pliva", a potom je sklopila ugovor sa kompanijom "Fajzer" da ga ona plasira širom sveta. Nakon toga ovaj lek se na tržištu pojavio i pod novim imenom "citromaks".

"Azitromicin" je mikrolidni antibiotik, koji deluje tako što zaustavlja rast bakterija. Dosad poznati mogući negativni efekti ovog leka su osip, svrab i natekline, teškoće u disanju pri disanju i gutanju, kao i ubrzan ili nepravilan srčani ritam.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Popularni antibiotik "azitromicin" izaziva srčani udar?

Izvor: S media, 17.Maj.2012

"Azitromicin" se na svetskom tržištu lekova nalazi još od osamdesetih godina, ali je tek sada ustanovljeno da u prvih pet dana korišćenja za dva i po puta povećava rizik od fatalnog srčanog udara, prenosi AFP...Upoređivanjem više stotina hiljada Amerikanaca koji su između 1992. i 2006. primali...

Nastavak na S media...

Oprezno sa azitromicinom

Izvor: Mondo, 18.Maj.2012, 11:37

Popularni antibiotik "azitromicin", korišćen za lečenje bronhitisa, zapaljenja pluća, infekcije uha i seksualno prenosivih bolesti, može da poveća rizik od smrti, pokazuju rezultati studije obavljene na Univerzitetu Vanderbilt.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.