Autizam je u vezi sa starošću očeva

Izvor: B92, 21.Mar.2013, 16:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Autizam je u vezi sa starošću očeva

Stariji očevi imaju veću šansu da dobiju autistične unuke nego oni koji se odluče da imaju decu u mlađim godinama, pokazalo je jedno istraživanje.

Genetske greške koje pokreću autizam su uobičajene u slučaju starijih očeva, a mogu se preneti i na buduće generacije, saopštio je tim naučnika.

Muškarci koji postaju očevi posle pedesete godine imaju veće šanse od 67 do 79 procenata da dobiju u budućnosti autistične unuke, mnogo više nego mukarci koji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se odluče da postanu očevi u svojim ranim dvadesetim godinama.

Tako je, prema tom istraživanju, utvrđeno je da se rizik od autizma za potomke u budućnosti kumulativno povećava kroz generacije.

Stručnjaci iz Švedske, Engleske i Australije su svoje zaključke izveli nakon praćenja porodičnih stabala 360.000 Šveđana, među kojima je bilo i 6.000 autističnih osoba.

Ema Frans uključena u istraživanje i glavni autor studije Karolinska Instituta u Stokholmu rekla je da su naučnici znali da je starije očinstvo povezano sa pojavom autizma, ali da su sada došli do novih saznanja koja pokazuju da se rizik gomila i povećava tokom generacija.

Oni su naročito naglasili da je ovim istraživanjem po prvi put ustanovljeno i to da životni stil i neki izbori očeva i dedova direktno utiču na potomstvo.

"To naravno ne znači da ne treba da imate decu ukoliko ste se rodili kada je vaš otac bio star, jer iako se rizik pvećao, još uvek je dovoljno mali da se ne može smatrati definitivno određujućim za nastanak bolesti", saopštili su.

"U svakom slučaju rezultati do koji smo došli su jako važniz a razumevanje vrlo složenog načina na koji se razvija autizam", dodali su.

U jednoj studiji koja je objavljena u avgustu prošla godine na Islandu, primećeno je da su deca starijih očeva bila pod dvostruko većim rizikom da se kod njih pojave neke vrste genetskih mutacija koje mogu biti uzročnici autizma i shizofrenije.

Prema prihvaćenoj definiciji autizam je "složeni poremećaj u razvoju mozga, koji karakteriše slaba ili nikakva socijalna interakcija i komunikacija te ograničeni i ponavljajući obrasci ponašanja".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.