Aplikacije produžavaju život pacijentima obolelim od raka

Izvor: B92, 05.Jun.2017, 12:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Aplikacije produžavaju život pacijentima obolelim od raka

Pacijenti koji simptome raka upisuju u neku od specijalizovanih aplikacija živeće duže, pokazala je nova studija.

Ovakve aplikacije smanjuju vreme koje je potrebno dok se ne dobije odgovor lekara i nude stručne savete kako da se ponašate u određenim situacijama, a kada je potrebno podižu i uzbunu.

“Pacijenti koji primaju hemioterapiju često imaju ozbiljne simptome, ali lekari i medicinske sestre su svesni toga samo neko vreme“, objasnio je autor studije dr >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Itan Baks, profesor medicine na Univerzitetu u Severnoj Karolini.

Dr Brus Džonson, novoizabrani predsednik Američkog udruženja za kliničku onokologiju izjavio je da nova tehnologija rešava zajednički problem u brizi o pacijentima koji boluju od raka.

“Mnogi pacijenti ne žele da kontaktiraju lekare između već zakazanih poseta. Sigurno razmišljaju ovako – 'Ne osećam se dobro, ali svakako idem kod lekara za dve nedelje'“, rekao je on.

Ali, “obično“ pogoršanje simptoma zapravo je siguran znak napredovanja raka kod pacijenata koji su već u kritičnim stadijumima.

“To se obično održava na pacijente čiji tumori rastu, a ne smanjuju se. Lekari mogu sprečiti napredovanje sve dok obraćaju pažnju na simptome, a to nije uvek moguće“

Novi komunikacioni alat omogućava pacijentima da koriste naprednu tehnologiju i prijave 12 učestalih simptoma koji se javljaju tokom hemioterapije – gubitak apetita, otežano disanje, zamor, vrućine, mučnine i bolove – u realnom vremenu! Aplikacija koja je uvezana sa bolničkim sistemima na taj način šalje “uzbunu“ bolnici u kojoj se lečite.

Rezultati nedavne studije sprovedene nad 766 pacijenata pokazali su da su oni koji su koristili ove usluge živeli u proseku pet meseci duže od onih koji nisu. Studija je pokazala da korišćenje onlajn alata je povezana sa boljim kvalitetom života, manjim posetama Hitnoj pomoći i hospitalizaciji, a pacijenti su u stanju da tolerišu hemioterapiju duže vreme.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.