Antibiotici leče upalu slepog creva

Izvor: B92, 09.Apr.2012, 23:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Antibiotici leče upalu slepog creva

Ako imate upalu slepog creva i strahujete da ćete morati na operaciju, možete da se opustite. Nova studija pokazala je da antibiotici mogu biti podjednako efikasni kao i hirurški zahvat.

U studiji objavljenoj u Britanskom medicinskom žurnalu, istraživači iz Centra za kontrolu bolesti digestivnog trakta u Notingemu, poredili su terapiju antibioticima sa efikasnošću operacije.

Studija je obuhvatila 900 odraslih pacijenata sa akutnim zapaljenjem slepog creva u tri >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odvojena istraživanja, u kojima je 470 uzimalo antibiotike, a 430 se podvrglo operaciji.

Ispostavilo se da je terapija antibioticima bila uspešna u 63 odsto slučajeva, a izazivala 31 odsto manje komplikacija u poređenju sa hirurškim zahvatom.

Nije bilo značajne razlike u dužini boravka u bolnici ili riziku od dobijanja komlikovanog zapaljenja između te dve grupe.

Odstranjivanje zapaljenog slepog creva je standardna terapija u lečenju ove bolesti već više od jednog veka.

Lečenje antibioticima obično se smatra „prelaznim periodom do operacije", ali autori studije smatraju da njihov uticaj mnogi lekari previđaju iz čistih predrasuda.

Studija je pratila efekte antibiotika u akutnim i nekomplikovanim slučajevima zapaljenja slepog creva.

Istraživači ističu da je odstranjivanje slepog creva u ranom stadijumu bolesti korisno samo u onim slučajevima kod kojih je upaljen ili oštećen trbušni zid.

Slepo crevo koje je probušeno takođe se operiše, jer može ugroziti život tako što inficira celu trbušnu šupljinu.

Ne slažu se svi sa otkrićima ovih britanskih naučnika.

Dr Olaf Baker sa Univerziteta u Utrehtu (Holandija) reagovao je komentarom: „Upotreba antibiotika kao prve linije odbrane u borbi protiv zapaljenja slepog creva nosi brojne štetne aspekte".

On smatra da je za neke ubedljivije rezultate potrebno više istraživanja, sa čim se složio i Dilep Lobo, profesor abdominalne hirurgije u Centru za borbu protiv bolesti digestivnog trakta u Notingemu, koji je bio i vođa studije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.