Angina pektoris − bolest srca

Izvor: Studnel.com, 15.Avg.2015, 17:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Angina pektoris − bolest srca

Simptomi angine pektoris jesu: gušenje, stezanje, bol, nelagodnost, pečenje u predelu prsa, ali se bol može širiti u vilicu, vrat, ruke, leđa, rame. Bolovi koji su kraći obično traju od jednog do 15 minuta. Ova vrsta bola, koja je kraća, prestaje prilikom odmaranja ili uzimanja terapije − nitroglicerina. Ovakvi simptomi mogu se javiti usled konzumiranja velike količine alkohola, nikotina, obilnih obroka, kao posledica fizičkog napora, stresa, ili kod izlaganja >> Pročitaj celu vest na sajtu Studnel.com << hladnoći, pa čak i kada dođe do nagle klimatske promene.

Postoje stabilna i nestabilna angina i prinzmetal angina. Kod stabilne se javljaju već navedeni simptomi, a kod nestabilne bol u grudima je neočekivan i može da bude duži nego kod tipičnog anginoznog bola. Prinzmetal angina nastaje kada dođe do grčenja koronarnih arterija i nikakav bol ih ne najavljuje, dešava se i kod osoba koje miruju.



Foto : stylesatlife.com
Ukoliko se ovakvi bolovi jave, uglavnom se čeka da prestanu a onda se osoba šalje na preglede koji uključuju EKG, analizu krvi, kako bi se proverio nivo šećera i masnoće. Pregled uključuje i testove opterećenja. Simptomi angine pektoris najčešće slabe prilikom i posle lečenja, ali se može desiti da dođe do iznenadne smrti, nestabilne angine ili akutnog infarkta.

Što se prevencije tiče, najbolje je izbegavati faktore rizika, odnosno uticati na njih. To znači da je potrebno smanjiti unos velikih količina šećera, alkohola, masti, nikotina, a ukoliko je telesna težina prekomerna, uključuju se i odgovarajuće dijete. Angina pektoris se može lečiti i prirodnim putem, npr. mešavinom matičnjaka, nane i gloga. Čaj napravljen od tih biljaka piti tri puta dnevno pre obroka.

Izvori: 
srcana.hr, dijetamesecevemene.com, plivazdravlje.hr.

anginasrcemisicbolstezanjenitroglicerinvilicaekgstres

Nastavak na Studnel.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studnel.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studnel.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.