Anemija češće napada žene

Izvor: B92, 01.Jul.2013, 15:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Anemija češće napada žene

Malokrvne osobe najčešće se žale na umor, iscrpljenost, pospanost, teško podnošenje fizičkog napora, objašnjava dr Ljiljana Tukić.

Malokrvnost je posledica gubitka krvi, smanjenog stvaranja crvenih krvnih zrnaca (eritrocita) u koštanoj srži ili njihovog pojačanog raspadanja (hemoliza). Svaki od ovih mehanizama pojedinačno ili u kombinaciji dovodi do poajave anemije s kojom muku muči svaki treći čovek na svetu. Mnogi se iznenade kad im lekari saopšte da je reč o >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << anemiji i da moraju da se ispituju i leče kako bi se bolje osećali. Malokrvne osobe najčešće se žale na umor, iscrpljenost, pospanost, teško podnošenje fizičkog napora, uz osećaj lupanja srca i glavobolju. Kod starijih bolesnika koji pate od malokrvnosti mogu se javiti gušenje, osećaj nedostatka vazduha, ili pogoršanje slabosti srca. Lekari objašnjavaju da se pacijenti u ordinaciji žale na smanjenu koncentraciju i da nemaju dobru sposobnost pamčenja i učenja, a da se na njima može uočiti bledilo, da imaju lomljive nokte i kosu i suvu kožu. Anemija povećava rizik za razvoj ili pogoršanje drugih bolesti i na taj način doprinosi povećanju stope smrtnosti.

Kao objašnjava profesor dr Ljiljana Tukić, načelnica Klinike za hematologiju na Vojnomedicinskoj akademiji, kod onih koji pate od teške anemije postoji stalan osećaj slabosti, uz vrtoglavicu, zujanje u ušima, pospanost, razdražljivost, želudačno-stomačne probleme sa menstruacijom kod žena, smanjenu otpornost organizma i sklonost pojavi infekcija.

- Eritrociti (crvrna krvna zrnca) stvaraju se u koštanoj srži, pod kontrolom proteina koji se zove eritropotein, uz prisustvo dovoljne količine prvenstveno gvožđa, vitamina B12 i folne kiseline, belančevina....Anemija sama sebi nije dijagnoza, već manifetacija nekog drugog poremećaja i pokazuje da postoji problem u organizmu - naglasila je dr Tukić.

Istraživanja pokazuju da su pripadnice nežnijeg pola podložnije pojavi anemije zbog fizioloških gubitaka tokom trudnoće, porođaja li dojenja, ali i usled obilnih krvarenja. Starije bolesnike koji imaju oboljenje srca i krvnih sudova anemija više ugrožava, teže je podnose i mogu da dožive pogoršanja srčanih tegoba uključujući i pojavu srčane slabosti.

- Smanjenje mase crvenih krvnih zrnaca i količine hemoglobina u krvi dovodi do smanjenog snabdevanja kiseonikom, hipoksije svih tkiva i organa u organizmu uključujući mišićno tkivo, kardiovaskularni, nervni i imuni sistem. Bubrezir eaguju na nedostatak kiseonika u organizmu stvarajući eritropotein, koji deluje na koštanu srž da stvara eritrocite. Gvožđe se gubi iz organizma u slučaju krvarenja koja mogu da budu akutna i hronična (skrivena), recimo kada osoba ima krvarenje iz čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu ili gastritis i šuljeve, to je akutno vidljivo krvarenje. Dešava se i da krvarenje dugo traje (hronično), ali da to osoba ne zna, pa anemija usled manjka gvožđa može da se pojavi u slučaju postojanja zloćudnih tumora, naročito debelog creva,materice...Nekontrolisana upotreba nekih lekova za lečenje reumatskih tegoba, kao i nekih medikamenata za sprečavanje zgrušavanja krvi, može da uzrokuje ozbiljna krvarenja, što se može sprečiti stalnim nadzorom lekara. Uzrok anemije mogu da budu i krvarenja iz mokraćne puteva, usled komplikovanih infekcija, kalkuloze, tumora i drugih bolesti bubrega - dodaje dr Tukić.

Ona savetuje da pacijenti ne smeju da zanemaruju ovo oboljenje, već da se moraju obratiti lekaru za pomoć jer je bitno da se posavetuju oko ishrane i adekvatnog lečenja, recimo preparatima gvožđa ili vitamina B grupe.

- Uz preparate gvožđa ne treba uzimati mleko i mlečne proizvode, jer prouzrokuju slabiju resorpciju gvožđa, već je dobro koristiti ih uz vitamin Ce - zaključila je dr Tukić.

Foto: renjith krishnan / freedigitalphotos.net

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.