Analize važne za lečenje kancera

Izvor: B92, 14.Apr.2012, 22:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Analize važne za lečenje kancera

Kvalitet laboratorijskih analiza u patologiji i onkologiji veoma je značajan kako bi se odredila najbolja terapija za obolele od malignih bolesti, a stručnjaci u Srbiji su dobro edukovani za takve analize, ali problem predstavlja medicinska oprema, izjavio je istaknuti istraživač dr Kit Miler.

Dr Majer, koji je jedan od najpoznatijih svetskih stručnjaka u oblasti biomedicinskih istraživanja, sastao se u Beogradu s patolozima i onkolozima Srbije, kako bi im predložio kako >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da prevaziđu teškoće na koje nailaze u svakodnevnom radu.

Ovaj istaknuti stručnjak, koji je šef Nacionalnog spoljašnjeg centra za analizu i procenu kvaliteta u Velikoj Britaniji, gde se kontrolišu tačnosti nalaza koje izdaju laboratorije u 50-ak zemalja, rekao je da je Srbija u tu kontrolu uključena od 2008. godine i da tehnička opremljenost, uprkos edukovanosti patologa i laboranata, osnovni problem u dijagnostici.

"U Srbiji je problem neadekvatna tehnička opremljenost, kako bi se dobili dobri rezultati", kazao je on.

U spoljašnju kontrolu kvaliteta u centru u Velikoj Britaniji uključeni su Institut za onkologiju i radiologiju Srbije, Institut za onkolikogiju u Sremskoj Kamenici, Klinički centar u Nišu, KBC Bežanijska kosa, kao i Medicinski fakultet u Beogradu.

Kako je objasnio dr Miler, osnovni zadatak centra u Velikoj Britaniji je da proveri kontrolu tačnosti i pouzdanosti nalaza za karcionom dojke kod žena koje se obavljaju u laboratorijama drugih zemalja.

To je, kako je kazao, od velikog značaja kako bi se sa sigurnošću inentifikovali bolesnici koji mogu imati najveću korist od primene određene terapije.

"Sistem funkcioniše tako što nam laboratorije pošalju uzorke tkiva, a ako se ne ispune odgovarajući standardi nudimo im savetodavnu pomoć, odnosno ukazujemo šta bi i u kojoj fazi trebalo promeniti. Naravno, analizira se i gde su propusti kako bi testiranje bilo što tačnije", kazao je on.

U 50 zemalja, za koje se kontroliše rad laboratorija, procenat uspešnosti je 80 odsto.

Načelnik Centra za patologiju u Institutu za onkologiju u Sremskoj Kamenici dr Slavica Knežević Ušaj rekla je da je patologija u usponu jer se novi vidovi terapije zasnivanju na identifikaciji određenih markera u tumorskom tkivu koji mogu da ukažu kakav će biti „odgovor" tog tipa tumora na određeni vid terapije.

Uloga patologa je od velikog značaja, kao i to da njihovi nalazi budu pouzdani, što podrazumeva i poštovanje principa dobre laboratorijske prakse, smatra ona.

Medikalni onkolog Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije dr Suzana Vasović je govorila o primeni takozvane "anti her2 terapije", odnosno primeni specifičnog antitetla kod žena sa ranim karcionom dojke.

"To je veliki korak napred u lečenju, jer to antitelo kombinovano sa hemioterapijom nakon operacije smanjuje rizik da se bolest ponovo javi za 50 odsto, a rizik da žena umre za 30 odsto. Samo jedan lek u istoriji onkologije - nolvadeks je imao takve rezulate", kazala je ona.

Kako je navela, nisu sve žene kandidati za tu terapiju, već samo one kod kojih je takozvani "her2 status" pozitivan, a u Srbiji je u toj grupi od 12 do 15 odsto obolelih žena.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Lečenje zavisi i od kvaliteta analiza

Izvor: Mondo, 15.Apr.2012, 15:03

Kvalitet laboratorijskih analiza u patologiji i onkologiji veoma je značajan kako bi se odredila najbolja terapija za obolele od malignih bolesti. Stručnjaci u Srbiji dobro edukovani, problem predstavlja medicinska oprema.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.