Amerikanci depresivniji od Rusa

Izvor: B92, 21.Jul.2010, 12:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Amerikanci depresivniji od Rusa

Rusi se zaista bave negativnim emocijama, kao što su o tome pisali Dostojevski i Tolstoj, ali su manje skloni da zbog njih postanu depresivni nego Amerikanci, ukazuju dve nove američke studije, obavljene na Mičigenskom univerzitetu, u saradnji sa Naicionalnim institutom za mentalno zdravlje SAD.

Mada postoji generalno ubedjenje da su Rusi nesrećniji od Amerikanaca, ovi drugi imaju više simptoma depresije kad premišljaju o negativnim iskustvima, prenosi Rojters.

Kada >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Rusi razmišljaju o negativnim osećanjima, oni su u stanju da se od toga distanciraju, pa zato imaju manje simptoma depresije nego Amerikanci, ukazuje prva studija obavljena na ruskim i američkim studentima.

Medju simptome depresije spadaju negativne misli, osećanje da smo kažnjeni, smanjenje sna i apetita, osećanje krivice za ranije promašaje i pesimizam.

U drugom istraživanju meren je stepen tuge kod studenata, pripadnika dveju pomenutih nacija, pošto su se prisetili i analizirali skorašnji doživljaj sa nekom osobom u kojem je bilo i ljutnje.

Kod Rusa je bilo manje tugovanja povodom takvih uspomena, manje su bili skloni da drugu stranu krive za neprijatnu situaciju i lakše su se distancirali od takvih doživljaja.

Jedan od koautora studije, Igor Grosman, objašnjava da su Rusi sposobniji da na prošle neprijatne dogadjaje gledaju sa strane, kao posmatrači, pre nego kao da su u njima sami učestvovali.

Grosman ističe da su navedene studije pokazale da različite kulture mogu da utiču na to kako se čovek prilagodjava negativnim iskustvima i kako o njima razmišlja.

Foto: Salvatore Vuono / FreeDigitalPhotos.net

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.