Izvor: B92, 15.Maj.2021, 15:33

Alergija na hranu utiče na mentalno zdravlje i bude često razlog za diskriminaciju

Alergija na hranu utiče na mentalno zdravlje i bude često razlog za diskriminaciju

Alergije na hranu su u konstantnom porastu svuda u svetu, pa i u Srbiji. Posledica unosa, nekada i male količine alergena može biti alergijska reakcija, anafilaktički šok i smrtni ishod, kaže za Tanjug predsednica Nacionalnog Udruženja "Alergija i ja" Snežana Šundić Vardić, povodom Međunarodne nedelje nutritivnih alergija.
Ona ističe da evropska istraživanja pokazuju da čak 20 odsto dece predškolskog uzrasta ima alergiju na određenu namirnicu.
Alergije na hranu se mogu prepoznati još od najranijeg detinjstva jer su tada najčešće i uglavnom prolaznog karaktera, zbog toga što sistem organa za varenje može da napravi adekvatnu odbranu od alergena iz hrane, objasnila je za Tanjug alergolog, dr Gordana...

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora

 I drugi pišu o ovome:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.