Izvor: N1 televizija, 18.Nov.2017, 22:07 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Ako želite da smanjite unos soli, hrani dodajte više začina
Istraživanja pokazuju da nam začinjena hrana može pomoći da jedemo manje soli, a verovatno i manje šećera, kao i da poboljšamo svoje zdravlje, prenosi CNN.
U studiji u kojoj je učestvovalo više od 600 ljudi iz Kine, čija je moždana aktivnost analizirana PET/CT skenerima, istraživači su utvrdili da se oblasti mozga koje stimulišu slana i začinjena hrana preklapaju.
Zbog sličnih aktivnosti u delovima mozga koji se preklapaju, konzumiranje začinjene hrane >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << efektno uvećava osetljivost na so.
“Mislimo da začinjena hrana može da prevari naš mozak kada jedemo slano. Tada osećamo isti nivo slanoće, čak i kada je nivo soli u hrani smanjen”, objašnjava autor studije dr Žining Žu sa Univerziteta u Čongčingu.
Preciznije, istraživanje je pokazalo da ljudi koji jedu začinjenu hranu u proseku dnevno unose 2,5 grama soli manje u poređenju sa onima koji nisu ljubitelji začina. Istraživanje je istovremeno pokazalo da oni koji jedu začinjenu hranu imaju i niži krvni pritisak.
Začini mogu da doprinesu i manjem unosi šećera, mada do sada sprovedene studije daju oprečne rezultate u vezi sa tim.