Ako mokraća ima čudan miris...

Izvor: Mondo, 23.Dec.2016, 14:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ako mokraća ima čudan miris...

Nije baš da inače miriše na ruže, ali ako vam mokraća ima drugačiji miris nego što je uobičajeno, evo šta bi to moglo da znači.

Foto: Guliver/Getty/Thinkstock

  Dehidrirali ste

Da, da, ako ne pijete dovoljno vode, mokraća će čudno mirisati. "Kada telo dehidrira, urin ima jak miris i tamnije je boje", kaže ginekolog dr Šeri Ros. Na taj način telo pokušava da nas "podseti" da mu treba vode. Nemojte čekati da vas "mirišljav" mokraća >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << opomene, pijte vodu!

Pojeli ste nešto "čudno"

"Prokelj, luk, pojedini začini, losos, alkohol, pa čak i kafa, mogu da promene miris urina", kaže dr Ros. Takođe, previše soli u organizmu može da poveća koncentraciju urina, zbog čega će imati jači miris od uobičajenog.

Možda imate infekciju urinarnog trakta

Najčešći razlog za neuobičajen miris mokraće kod žena je infekcija urinarnog trakta, kaže ginekolog. Ona objašnjava da u tom slučaju urin najčešće ima jak miris amonijaka ili blago "sladak" miris. Bakterija koja uzrokuje infekciju krivac je za miris, a kod infekcije urinarnog trakta mokraća je najčešće mutne boje, a ponekad se pojavljuje i malo krvi prilikom mokrenje. Pored toga, imate osećaj da morate da piškite, ali zapravo ne možete da piškite, a javlja se i peckanje.

Dijabetes "vreba"

Jedan od prvih simptoma dijabetesa je učestalo mokrenje, kaže urolog dr Muhamed Šamim Kan. "Mokraća tada ima 'voćni' miris, zbog viška šećera koje bubrezi luče. Ako piškite češće nego inače, proverite nivo šećera u krvi", savetuje urolog.

Imate gljivičnu infekciju

Gljivične infekcije uzrokuju neuobičajen miris mokraće zbog disbalansa vaginalnih bakterija, kaže ginekolog dr Rosl. Pored toga, javlja se i svrab.

Ovulirate

Hormoni koji su aktivni u periodu ovulacije mogu da promene miris urina. Sa druge strane, ovi hormoni tako utiču na telo da, čak i ako nije pojačan miris urina, izraženije je vaše čulo mirisa, pa ćete više osećati miris amonijaka u mokraći.

Možda ste trudni

Hormonske promene koje se javljaju u trudnoći, naročito u prva ti meseca, mogu da promene miris urina. "Tada mokraća ima opor miris zbog hormona koje telo proizvodi u trudnoći", kaže dr Ros.

Možda imate polnu bolest

Neke polne bolesti mogu drastično da izmene miris mokraće. Hlamidija je najčešći "krivac", ali i trihimonijaza, seksualno prenosivi parazit, kaže ginekolog. Ako samo posumnjate da imate polnu bolest, trk kod lekara! Ove bolesti često nemaju nikakve ili imaju blage simptome, pa ne čekajte da se nešto zakomplikuje!

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.