50 godina pilule protiv trudnoće

Izvor: B92, 04.Maj.2010, 12:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

50 godina pilule protiv trudnoće

Antibaby pilula definirala je 20. stoljeće, ustvrdio je tjednik The Economist, koji je tabletu protiv začeća proglasio najvećim znanstvenim napretkom u posljednjih 100 godina. Mala, ali moćna pilula prvi je lijek u povijesti koji nije stvoren da bi se liječilo bolesne.

Piše: Tanja Rudež

Izvor: Jutarnji.hr


Kada je 1971. godine napunila 20 godina, feministica i mirovna aktivistica Rada Borić počela je koristiti tabletu protiv začeća.

- >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Bila sam studentica koja je iz provincije došla u Zagreb i o piluli sam saznala od dvije kolegice sa studija, Zagrepčanke. One su me i prvi put odvele ginekologu, koji nam je rekao: Odlično što ste počele dolaziti ginekologu kao mlade. U hodniku su mnoge žene koje su se razboljele i dobile rak jer se nisu brinule o svome tijelu - prisjetila se Rada Borić kako se kao studentica odlučila za uzimanje antibaby pilule.

Vlasništvo nad tijelom

- Tada nisam teorijski promišljala što znači biti vlasnica svoga tijela. Također, pilulu nisam vezivala uz seksualne slobode - tada sam imala jednog partnera, svoga prvog dečka - nego sam je shvaćala kao zaštitnu mjeru. Nisam tada ni pomišljala da pilulom samo žene preuzimaju odgovornost za moguće neželjene posljedice. Meni je, kao i mnogim mladim ženama, bio puno važniji osjećaj sigurnosti da ne mogu neželjeno zatrudnjeti na početku studija - ispričala je Rada Borić, pripadnica jedne od prvih generacija mladih žena u Hrvatskoj koje su počele koristiti tabletu protiv začeća. Naime, nakon što je 1960. godine američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) odobrila Enovid, prvu tabletu za kontrolu rađanja, famozna antibaby pilula pojavila se 1961. godine u Europi, a zatim nakon 1965. godine i u Hrvatskoj.

- PIlula je najprije došla u gradske sredine, a mi mlade žene u sveučilišnim krugovima međusobno smo razmjenjivale iskustva o tome kako se naše tijelo osjeća s pilulom i bez nje. To nismo mogle čuti od naših majki, koje su se od neželjene trudnoće pokušavale zaštititi raznim 'narodnim’ metodama - ispričala je Rada Borić.

Žene, ali i muškarci, od pamtivijeka su pokušavali spriječiti neželjenu trudnoću. Drevni su Egipćani učili žene kako da se od začeća štite smjesom meda, datulja i bagrema, a Aristotel je kao spermicide preporučavao cedrovo i tamjanovo ulje.

Legenda kaže da je uporaba kondoma zaživjela sredinom 17. stoljeća, kada je stanoviti liječnik Condom opskrbljivao engleskog kralja Charlesa II. prezervativima od životinjskog tkiva kako bi ograničio broj njegove izvanbračne djece. No, na ideju o "čudesnoj” tableti s pomoću koje će se moći spriječiti neželjena trudnoća došla je 1912. godine američka aktivistica Margaret Sanger, uvelike ponukana i obiteljskom tragedijom. Rođena u katoličkoj obitelji, Margaret je mlada ostala bez majke, koja je umrla u 50. godini života nakon 18 trudnoća i rađanja jedanaestoro djece. - Ti si doveo do ovoga. Majka je umrla jer je previše rađala - optužila je Sanger oca, a zatim svoj život posvetila kontroli rađanja.

Presudni događaj zbio se 1951. godine kada je Sanger upoznala dr. Gregoryja Pincusa, liječnika i znanstvenika na Harvardu koji je, eksperimentirajući na životinjama, spoznao da se injekcijama progesterona može blokirati ovulacija. Prethodno je kemičar Carl Djerassi, podrijetlom Židov iz Austrije, u Meksiku sintetizirao prve tablete na bazi progesterona.

Klinički pokus na ženama

Pincus je suradnika našao u dr. Johnu Rocku, specijalistu za liječenje neplodnosti, inače katoliku i ocu petero djece. Njih dvojica su zatim 1956. godine odlučili testirati tabletu za kontrolu rađanja tijekom kliničkog pokusa u kojem je sudjelovalo 50 žena u Portoriku. Tableta se pokazala učinkovitom u blokiranju ovulacije, a 1957. godine FDA ju je odobrio za tretman menstrualnih tegoba. Dvije godine kasnije tvrtka Searle zatražila je da se pilula po imenu Enovid odobri i kao tableta protiv začeća, što je naposljetku FDA učinio 9. svibnja 1960. godine.

Duh oslobađanja

U početku je pilula bila dostupna samo udanim ženama na liječnički recept, no duh oslobađanja koji je nudila nije se mogao zaustaviti. Mala, ali moćna pilula, prvi lijek u povijesti medicine koji nije stvoren kako bi se liječilo bolesne ljude, krenula u 50-godišnji osvajački pohod po Americi i svijetu. Već 1961. godine više od milijun američkih žena koristilo je antibaby pilulu, a sedam godina kasnije 12,5 milijuna žena diljem svijeta. Danas u svijetu pilulu koristi više od 100 milijuna žena.

- Antibaby pilula je definirala 20. stoljeće - ustvrdio je u prosincu 1999. godine ugledni britanski tjednik Economist, koji je famoznu tabletu proglasio najvećim znanstvenim napretkom u 20. stoljeću. Kontracepcijska pilula bila je sredstvo koje je utjecalo da se seks odvoji od biološke reprodukcije. Omogućivši ženama da u seksu uživaju bez straha od neželjene trudnoće, antibaby pilula dovela je do seksualne i socijalne revolucije u drugoj polovici 20. stoljeća.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.