4 najzdravije zimske namirnice!

Izvor: BKTV News, 14.Dec.2014, 13:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

4 najzdravije zimske namirnice!

Konzumirajte sledeće namirnice i sačuvajte se od zime i prehlada!

NAR
Pored toga što je ukusan i dodaje svežinu vašim jelima sadrži mnoštvo hranjivih materija koje su od velike važnosti za opšte zdravlje organizma. Sok od nara je veoma bogat antioksidantima i samo jedna čaša dnevno sprečava slobodne radikale da oksidiraju loš holesterol što doprinosi stvaranju naslaga u arterijama. Jedna studija je takođe otkrila da konzumacijom soka od nara pospešujemo cirkulaciju >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << krvi što smanjuje rizik od nastanka srčanih obolenja.
ZELENO LISNATO POVRĆE
Tokom cele zime se može pronaći kelj, blitva i spanać i bilo bi dobro da ove namirnice jedete u što većim količinama tokom zime. Ono što je dobro za zimski period jeste što mraz smanjuje gorčinu kelja i čini ga ukusnijim za konzumaciju. Ovo povrće je veoma bogato vitaminima K, C i A i sadrži folate od velike važnosti za prenatalnu brigu trudnica i nerođenih beba.
CITRUSI
Mandarine, limun, narandže, grejpfrut su voćke koje bez problema možemo naći u prodavnicama tokom svih zimskih meseci. Veoma su bogate vitaminom C, a samo jedna narandža srednje veličine obezbediće vam više od 100 odsto od potrebne dnevne količine ovog vitamina. Citrusno voće je bogato i flavonoidima, a dominatan je onaj po imenu hesperidin za koga je poznato da povećava dobar, a snižava loš holesterol i trigliceride.
KROMPIR
Krompir je namirnica koja je zbog količine skroba na lošem glasu kod nutricionista i mnogi ga svrstavaju u isti koš sa belom rižom i testeninom, ali za razliku od njih krompir sadrži i neke veoma važne nutrijente koji su dobre za naše zdravlje. Krompir sadrži vitamine koji jačaju imunitet, a to su vitamin C i B6, a tu su i određene količine folata te vlakana. Možete da kupite i ljubičasti krompir, jer on sadrži antocijanine, antioksidante povezane sa zdravljem kostiju, a veruje se da oni smanjuju rizik od kancerogenih i srčanih obolenja.
 
Izvor:menshealth
The post 4 najzdravije zimske namirnice! appeared first on BK Televizija - BKTV News - Telefakt.

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.