32 autobusa puna žena u Srbiji godišnje postanu žrtve raka dojke VIDEO

Izvor: B92, 29.Sep.2021, 17:04

"32 autobusa puna žena u Srbiji godišnje postanu žrtve raka dojke" VIDEO

Sutra se u Beogradu održava konferencija povodom akcije "Daj pedalu raku" sa ciljem da pomogne svim ženama koje se bore sa karcinomom dojke, a Vesna Bondžić iz Ženskog centra "Milica" je idejni tvorac te kampanje.

Vesna Bondžić je sa 39 godina dobila dijagnozu raka dojke i o tome je govorila za Televiziju Prva.

"Pre 14 godina to je bilo drugačije, nije bilo edukacija. Govorilo se o tome kao da to što imaš rak znači sigurnu smrt, ja nisam znala nijednu živu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ženu, ćutalo se o tome. Kada govorite o tome i kada pokazujete da postoji život posle dijagnoze, važno je naglasiti kako je važan redovan preventivni pregled i samopregled dojki", priča ona.

Vrlo pažljivo se informišite o opakoj bolesti, apeluje Vesna Bondžić.

"Morate da popričate prvo sami sa sobom, da vidite kako se osećate i da krenete u tu borbu. Ono što je meni falilo jeste prava i dobra informacija jer pogrešne informacije koje žene dobijaju sa interneta ili od drugarica koje su imale sličan problem mogu da budu kontraindikacija u putu pacijentkinje koja se leči."

Nažalost, otkako je počela pandemija, mnoge druge bolesti se stavljaju u drugi plan i to osete pacijentkinje obolele od raka dojke.

"Kovid je sada broj jedan, a onkološki pacijenti su malo skrenuti u stranu, pa je malo teško doći do dijagnostike, a savet ženama jeste da rade samopregled i bilo koju promenu da nađu neka reaguju", savetuje Vesna Bondžić.

Akcija "Daj pedalu raku" uključuje vožnju bicikala u 30 gradova regiona, a Vesna je objasnila u čemu se krije simbolika.

"1.600 žena godišnje premine od raka dojke u Srbiji, što je tačno 32 puna autobusa, a mi ćemo se vožnjom bicikala truditi da ih prestignemo", kaže ona.

Opširnije u video-prilogu:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Biciklistička vožnja u više od 30 gradova regiona – podrška ženama sa karcinomom

Izvor: N1 televizija, 30.Sep.2021, 14:15

Biciklistička vožnja u više od 30 gradova Srbije, Hrvatske i Slovenije, biće organizovana 3. oktobra, u okviru kampanje "Daj pedalu raku", posvećene ženama obolelim od raka dojke, najavljeno je u okviru kampanje koju organizuje Ženski centar "Milica", uz podršku Ministarstva zdravlja, Ministarstva...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.