3 osobe u komi zbog ugriza krpelja

Izvor: B92, 01.Jul.2010, 12:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

3 osobe u komi zbog ugriza krpelja

Tri pacijenta hospitalizirana u Klinici za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević u teškom su stanju zbog ugriza zaraženih krpelji što je kod njih uzrokovalo krpeljni meningoencefalitis. - Pacijenti su na respiratoru i u vrlo teškom stanju, a njihov je opravak za sad neizvjesan, kaže ravnatelj Klinike prof. dr Ante Beus.

Od početka sezone krpelji odnosno od svibnja u Infektivnoj klinici liječilo se ukupno 11 pacijenta od kojih je dio imao tešku upalu moždane ovojnice što >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je posljedica činjenice da je krpelj bio zaražen virusom.

Danas popodne u kliniku su primljena još dvojica pacijenata. Svi pacijenti su uglavno poljoprivrednici iz kontinetalnog dijela Hrvatske gdje postoje područja poznata po krpelji koja može izazavati i vrlo težak oblik bolesti kao što je to slučaj s pacijentima koji su u Infektivnu kliniku došli prmjerice iz Čakovca, Osijeka, Karlovca, Bjalovara te Šenkovca. Liječnici u zaraznoj jedino se čude da ovogodišnji pacijenti imaju vrlo težak oblik bolesti.

Naime, kod teških pacijenta virus najprije izazove upalu moždane ovojnice i mozga, a potom i leđne moždine što blokira disanje pa se pacijenti moraju priključiti na respirator. U pravilu na mjestu ugriza krpelji pojavi se crvenilo i svrbež što može potrajati nekoliko dana. Samo manji dio uboda, čak ako krpelj i ostane na koži, izaziva probleme jer većina krpelji ipak nije zaražena. No, kad je krpelj zaražen simptomi bolesti pojavljuju se nakon tjena ili dva i počinju s povišenom temperaturom, slabosti u mišićima i zglobivima te glavoboljom. Ako je potrebno pacijent se hospitalizira zbog liječenja intravenskom terapijom.

Čini se da su baš na endemskim područjima krpelji ove godine zaraženi u većem broju s obzirom na težinu stanja pacijenta koji su hospitalizirani u Zaraznoj bolnici. Upravo da bi se izbjeglo mogući teški razvoj bolesti stanje liječnici preporučuju da nakon boravka u prirodi dobro pregledamo kožu i ako postoji sumnjivo crvenilo svakako treba otići liječniku koji će odstraniti krpelj i tako spriječiti razvoj bolesti. Također preporučuju da se osobe koje vole boraviti u prirodi odluče za cijepljenje kao ne bi riskirali mogući krpeljni meningoencefalitis. Cjepivo se daje u tri doze a svaka doza košta 75 kuna.

Područja u kojima prijeti krpelj koja može izazvati zarazu nalazi se oko Zagreba, na Sljemenu, oko Koprivnice, Varaždina, Zeline, Bjelovara, Vinkovaca, Slavonskog Broda te na području Gorskog Kotara.

Uzgajivač divljači se oporavlja

Jedan od oboljelih od uboda zaraženog krpelja je i Stjepan Martinčević iz mjesta Cerje Nebojse u općini Maruševec u Varaždinskoj županiji. Martinčević je star oko 60 godina i bavi se uzgojem divljači za lov. Vrijeme najčešće provodi u svom šumskom uzgajalištu i najvjerojatnije ga je upravo tamo ubo opasni nametnik. Njegovi sumještani rekli su nam da su čuli da je zbog uboda krpelja pao u komu, ali i da mu se stanje poboljšalo i da je van životne opasnosti. Smješten je u Klinici za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević u Zagrebu.

Iako prijašnjih godina ugrizi krpelja na karlovačkom području nisu predstavljali posebnu opasnost jer nametnici očito nisu bili zaraženi virusom koji uzrokuje encaflitis, ovog je proljeća zabilježen prvi slučaj upale moždane ovojnice prouzročen upravo zaraženim krpeljom.

- Početkom svibnja smo u bolnicu primili pacijenticu iz mjesta Zvečaj u Karlovačkoj županiji koju je ugrizao zaraćeni krpelj. Gospođa dobila upalu moždane ovojnice te je na našem zaraznom odjelu liječena deset dana tijekom kojih se uspješno oporavila od bolesti. Iz bolnice je otpuštena potpuno zdrava - rekao nam je dr. Nedjeljko Strikić, ravnatelj Opće bolnice Karlovac.

Izvor - Jutarnji.hr

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.