Каменица 3: Улагање у здравље грађана и стварање најбољих услова за лечење оболелих у Војводини (ВИДЕО / ФОТО)

Izvor: GradskeInfo.rs, 10.Maj.2023, 15:06

Каменица 3: Улагање у здравље грађана и стварање најбољих услова за лечење оболелих у Војводини (ВИДЕО / ФОТО)

Изградњом објекта Каменица 3 на једном месту постојаће превентива, куратива и хируршке процедуре, као и зрачна терапија за онколошке пацијенте који добијају најбољу, најсавременију и најефикаснију здравствену негу. Изградњом Каменице 3 остварује се и деценијски сан Института >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << за онкологију. Фото: Војводина уживо О важностима улагања у здравство, као и о напретку изградње Каменице 3, портал Војводина уживо разговарао је са професором др Зораном Радовановићем, директором Института за онкологију.
„Према подацима Регистра за рак Војводине, годишњи број регистрованих новооболелих особа од малигних болести у АП Војводини износи око 11500“, рекао је проф. др Зоран Радовановић за Војводина уживо.
Национални програм „Србија против рака”, ставља акценат на проширење капацитета здравствених установа које се баве лечењем оболелих од малигних болести, како објеката тако и уређаја за дијагностику и праћење (магнетна резонанца, ЦТ скенери, ПЕТ скенери) и уређаја за спровођење зрачне терапије, рекао је проф. др Зоран Радовановић.
Како напредују радови на изградњи објекта Каменица 3, погледајте у видеу:
Фаза I Каменице 3: Изградња ПЕТ центра, бункера за X нож и нове дневне болнице за давање хемиотерапије. Објекат 2.500м2 са пратећим радовима и спољним уређењем. Завршен и пуштен у рад прошле године. набавку опреме, поред улагања покрајинске владе учествовала је и Влада Србије. Вредност радова износи више од 975,3 милиона динара.
„Стари ПЕТ скенер набављен је 2009. године, а коришћење новог, савременог ПЕТ центра је изузетно значајан корак у даљем развоју свеукупног здравства Србије и Покрајине“, изјавио је Радовановић приликом обиласка радова прошле године и додао да ће завршетком изградње комплекса Каменица 3 институти располагати просторним капацитетима и опремом који ће задовољити потребе у наредним деценијама.
Фаза II – Каменица 3 : Обухвата надоградњу четири спрата постојећег објекта Центра за имиџинг дијагностику и Службе за поликлинику Института за онкологију Војводине. На I и IV спрату биће ИОВ, II спрат је за ИПБВ и III спрат ИКВБ, а обезбедиће се укупно 9.500м2
„Реч је о пројекту који има изузетан значај за здравствени систем АП Војводине и који ће обезбедити савременије и боље услове дијагностике и лечења пацијената“, рекао је проф. др Зоран Радовановић.
„Број новооболелих особа од малигних болести у АП Војводини годишње има око 11500, а посматрано уназад више година, код мушкараца су то малигнитети плућа, дебелог црева, мокраћне бешике и желуца, а код жена малигнитети дојке, плућа, дебелог црева, грлића материце и тела материце“, изјавио је директор Института др Зоран Радовановић.
Због свега наведеног, Институт за онкологију Војводине заједно са покрајинском администрацијом покренуо је изградњу објекта Каменица 3 са Центром за уређај за позитронску емисиону томографију (ПЕТ центар) и опремање недостајућом медицинском и немедицинском опремом за потребе сва три института у Сремској Каменици.
Рок за завршетак грађевиснких радова је новембар 2023. Након чега следи опремање медицинском и немедицинском опремом. Поред изградње објекта предвиђени су и остали неопходни радови као што је нова трафо станица, приступне саобраћајнице и противпожарни путеви и нови гасни вод. У току су и радови на комплетној реконструкцији водоводне и канализационе мреже комплекса сва три института у Сремској Каменици.
Изградња објекта Каменице 3 са ПЕТ центром има изузетан значај за здравствени систем АП Војводине јер ће обезбедити савременије и боље услове дијагностике и лечења пацијената од хроничних незаразних болести као и рад особља. С обзиром на пројекције сталног пораста броја оболелих, посебно оболелих од малигних болести, овом изградњом ће капацитети Института за онкологију Војводине задовољити потребу за повећањем броја услуга за наредних неколико деценија.
Фото: Војводина уживо Пре седам година у АП Војводини није постојао довољан број ЦТ скенера у регионалним болницама, а на Институту за кардиоваскуларне болести била исправна само једна ангиосала. Данас постоје ангиосале широм Војводине, као и уређаји за разбијање камена у бубрегу, али и ангиосале за неуролошке болести и довољан број магнетних резона.
Било је потребно више од седам година да покрајинска администрација, константним улагањем, у сарадњи са лекарима и медицинским особљем, потпуно промени слику у здравству и достигне највише стандарде.
Портал Војводина уживо жели да се захвали директору Института за онкологију Војводине проф. др Зоран Радовановићу на помоћи приликом писања овог текста, као и свим медицинским радницима, којих је преко 26.000 у Војводини, на пожртвованости, бризи и нези оболелих и чувању здравља свих грађана.
Актуелни радови на кружном току: У току припрема тампонског слоја пред асфалтирање на делу Фрушкогорске

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Каменица 3: Улагање у здравље грађана и стварање најбољих услова за лечење оболелих у Војводини (ВИДЕО / ФОТО) се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.