Ово поврће је веома важно за добар имунитет и здравље

Izvor: GradskeInfo.rs, 25.Nov.2023, 15:00

Ово поврће је веома важно за добар имунитет и здравље

Лиснато поврће је одличан начин да побољшате своје здравље јер садржи многе кључне хранљиве материје, витамине, минерале и антиоксиданте, због чега нутриционисти препоручују да их укључите у свакодневну исхрану. Фото: Pixabay/ pompi Спанаћ Спанаћ се лако добија током целе године >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << и пун је гвожђа, калцијума, калијума и витамина Б6, Ц и К. Одличан је извор антиоксиданата. Они могу смањити ризик од развоја многих болести, укључујући болести срца и неке врсте рака. Најбоље је јести некувану, као салату, јер се кувањем уништавају полифеноли и флаваноли из листова. Неке врсте полифенола и флавоноида могу смањити могућност развоја одређених врста рака, кардиоваскуларних болести, дијабетеса и неуродегенеративних болести, попут Алцхајмерове болести.
Kељ Кељ има јединствен благо горак укус који може да варира у зависности од сорте и начина припреме. Ако можете да толеришете такав укус кеља, његовом конзумацијом унећете у организам низ важних микронутријената као што су калцијум, гвожђе, магнезијум, фосфор, калијум, цинк, бакар, манган и селен, а такође је и одличан извор многих витамина, укључујући А, Б, Е, Ц и К. Нутриционисти саветују да приликом припреме избегавате бланширање и кување кеља, јер се на тај начин смањује количина минерала растворљивих у води и витамина и фитокемикалија које се налазе у листовима. Дакле, можете јести сирови кељ у салатама. Шоља некуваног кеља (21 г) садржи само девет калорија.
Блитва Шоврће благо слаткастог укуса које садржи велике количине витамина А и Ц. Чак и мала количина блитве или око 175 грама може задовољити ваше дневне потребе за витамином К, важним за крв. процес згрушавања и одржавање здравих костију. Блитва, чија стабљика има различите боје и самим тим другачији укус, садржи бројне важне минерале као што су гвожђе, бакар, калијум и калцијум.
Рукола Ако волите зелено лиснато поврће свежег, зачињеног, благо горког и бибера укуса, размислите о додавању руколе у ​​тањир. Људи га конзумирају још од римских времена, а такође је популаран додатак пицама. Рукола, позната и као рукола, ерука или руга, богата је нитратима, за које су студије показале да побољшавају спортске перформансе. Рукола је богата витаминима К и Ц, као и калцијумом и полифенолима.

Уравнотежена исхрана је веома важна за здравље, а ако у своје оброке уврстите неку од наведених врста лиснатог поврћа, то ће вам помоћи да останете здрави, побољшате имунитет и смањите ризик од развоја разних хроничних болести.
Šokirajte metabolizam. Obojite svoju ishranu u zeleno


Преузмите андроид апликацију.
Чланак Ово поврће је веома важно за добар имунитет и здравље се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.