У Француској забрањују употребу хербицида због угрожавања здравља деце

Izvor: GradskeInfo.rs, 28.Okt.2023, 10:55

У Француској забрањују употребу хербицида због угрожавања здравља деце

Француска агенција за здравствену безбедност (АНСЕС) ограничила је употребу просулфокарба, хербицида за уништавање корова због ризика од кожних реакција код деце. Фото: Unsplash/Unsplash+ Такође, запретила је да ће га забранити следећег јуна ако произвођачи не могу да докажу да су нова >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << правила које су увели ефикасна, известио је Ројтерс.
Како је објашњено, средство се користи на житарицама као што су пшеница, јечам и раж, те на коренастом поврћу, попут кромпира и шаргарепе. Просулфокарб је по употреби на другом месту иза глифосата, у Француској, која је највећи пољопривредни узгајивач у Европској унији.
У случају овог хербицида АНСЕС не може да искључи прекорачење безбедносних граница, углавном кроз излагање коже, за децу која су мање од 10 метара удаљена од усева током третмана.
Због тога су пољопривреднике најпре обавезали да за 40 одсто смање употребу просулфокарба по хектару и да користе млазнице на прскалицама које смањују распршивање супстанце у ваздуху за 90, са досадашњих најмање 66 одсто.
Стручњаци напомињу да се такве млазнице већ користе у Немачкој, Белгији и Холандији. Такође, наређена је минимална удаљеност од 10 метара од стамбених зона. Пољопривредници ће морати да докажу да поштују нове мере, док ће произвођачи овог врло нестабилног средства за уништавање корова морати да обезбеде доказ да су до 30. јуна 2024. измењена правила ефикасна.
Из АНСЕС су поручили да ће у недостатку уверљивих доказа дозволе за коришћење бити повучене без одлагања.
Један од разлога увођења ових мера јесте и дисперзија овог хербицида, што и даље може узроковати економске губитке пољопривредних произвођача. Надлежни подсећају да је велика количина органске хељде 2021. морала да буде уништена, јер је у њој откривен садржај просулфокарба знатно изнад максималне границе. Усев се налазио у близини поља на коме је овај пестицид коришћен.
Европска унија је прошлог месеца обновила дозволу за промет овог хербицида до 31. јануара 2027. Иначе, продаја је у Француској порасла седам пута у протеклих 10 година и достигла 7.400 тона 2022. године, првенствено због мање употребе других средстава за сузбијање корова.
Nemačka se oslobodila ruskog gasa, ali sad zavisi od mineralnih đubriva iz Rusije

Преузмите андроид апликацију.
Чланак У Француској забрањују употребу хербицида због угрожавања здравља деце се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.