Трчање са псом корисно је за здравље

Izvor: GradskeInfo.rs, 27.Okt.2023, 14:00

Трчање са псом корисно је за здравље

Ако имате пса за љубимца, знајте да трчање са њим пружа изврсне користи за ваше физичко и ментално здравље, али и за здравље животиње. Осим осигуране добре линије, бићете мање склони анксиозности и депресији, а и срце ће – боље радити. Фото: Pixabay/panmukola0 Почетак дана који подразумева >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << трчање са псом, одличан је начин да порадите на здрављу али и да остварите везу са љубимцем.
Пса ћете лакше да интегришете у свој „чопор“ а научиће и потребне социјалне вештине. Трчање ће упослити различите мишиће вашег пса, а и њима је потребно да редовно сагоревају калорије.
Физичке користи укључују јаче срце и плућа и за вас и за вашег пса. Са све већим бројем паса који имају прекомерну тежину, доследна рутина трчања ће вам помоћи да задржите омиљеног љубимца у здравом распону тежине.
Студије су показале да активан начин живота смањује стрес и анксиозност и код људи и паса. Још боље, показало се да активни пси живе дуже и срећније. Када су пси недовољно стимулисани, могу бити деструктивни, хиперактивни па чак и агресивни. Трчање их излаже новим призорима, звуковима и мирисима дајући им довољно стимулације.
Када трчите са псом, успут упознајете друге власнике и псе. То им даје прилику да се „спријатеље“ и уче се добром понашању према другим животињама.
Фото:Pixabay/ToNic-Pics Ваш крзнени партнер за трчање помоћи ће вам да, ако осетите умор, ипак наставите даље да вежбате и трчите. Они који воле џогинг, тврде да им је лепше када трче са својим псом.
Уместо да обраћају пажњу на време трчања или сагорене калорије, они су усредсређени на уживање у трчању са својим сапутником.
Ипак, водите рачуна да у рутину трчања пса уведете постепено. Вежбајте заједно и удаљеност на којој ћете бити током заједничког џогирања.
Трчање са псом је одличан начин да се повежете са њим. Пси ће се посебно везати за вас ако учествујете заједно у истој активности као што је једноставно – трчање.
И будите сигурни, у целој акцији, пас ће вас посматрати увек као пријатеља, а не као конкуренцију која ће можда – пре стићи на циљ.
Чланак Трчање са псом корисно је за здравље се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.