Какво је ментално здравље студената у Новом Саду – попуните упитник и допринесите истраживању

Izvor: GradskeInfo.rs, 06.Okt.2023, 14:02

Какво је ментално здравље студената у Новом Саду – попуните упитник и допринесите истраживању

Истраживачки тим ОПЕНС-а вас позива да се укључите у истраживање зарад бољег разумевања благостања, капацитета суочавања са стересом и општег менталног здравља студента у Новом Саду. Фото: ОПЕНС Уколико сте студент, онлајн упитник можете попунити кликом на овај линк. >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs <<
Истраживање „Ментално здравље студентске популације“ спроводи истраживачки тим ОПЕНСа, који чине три мастера психологије у сарадњи са Институтом за позитивну психологију у оквиру пројекта „Млади у центру одрживе заједнице“ подржаног од Градске управе за спорт и омладину – Канцеларије за младе Нови Сад.
ОПЕНС током претходне 4 године активно ради у области менталног здравља младих у Новом Саду. Заједно са Институтом за јавно здравље Војводине и 10 удружења грађана укључених у Клуб за ментално здравље „Сазвежђе подршке“ подржавамо бесплатне услуге усмерене ка младима (психолошко и вршњачко саветовање уживо, путем телефона, мејла и чета). Током 2022. године ове услуге је користило 2907 младих. Велики број младих који су користили услуге саветовалишта су студенти Универзитета у Новом Саду1. Може се рећи да је овакав резултат очекиван имајући у виду да студенти чине популацију младих која се суочава са различитим развојним кризама и стресорима – одвајање од примарне породице, партнерски проблеми, испитна анксиозност, каријерне недомице, егзистенцијане кризе.
На Округлом столу “Видови подршке менталном здрављу студената” одржаном у априлу 2023. године у Новом Саду су представници високошколских установа, цивилног сектора и студенти разговарали на тему менталног здравља студентске популације. Закључци указују да је доступна углавном индивидуална психолошка/психотерапијска подршка која је доступна мањем броју студената. Програм самопомоћи који се заснива на групном раду на ФФУНС (спроведен 2018. године) је дао добре резултате, али и отворено питање коме упућивати студенте којима је потребна додатна подршка. Највећи проблеми са којима се студенти суочавају су анксиозност и депресивност, адиктивност, али и конфликтне ситуације, егзистенцијална питања.
У циљу развоја ефикасних механизама приступа студентској популацији у циљу промоције и заштите менталног здравља, као и развоја превентивних програма потребно је урадити процену различитих аспеката менталног здравља студентске популације у Новом Саду. Припремљени упитник обухвата социодемографске податке, стандардизоване тестове који испитују стресогене факторе, механизме суочавања са стресом, степен резилијентости, постојећу социјалну подршку и потребу за даљим услугама и активностима у области менталног здравља.
Одговарање на упитник је анонимно, а подаци ће бити обрађивани групно и презентовани током новембра 2023. године. Онлајн упитник можете попунити кликом на овај линк.
Novosadski učenici osvojili prvo mesto na Međunarodnom takmičenju za ekološke ideje

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Какво је ментално здравље студената у Новом Саду – попуните упитник и допринесите истраживању се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.