Навике за доручак играју значајну улогу у нашем укупном здрављу и благостању

Izvor: GradskeInfo.rs, 03.Okt.2023, 15:01

Навике за доручак играју значајну улогу у нашем укупном здрављу и благостању

Важан је начин на који започињете јутро. Неки људи много размишљају о томе шта ће да једу и пију чим се пробуде, док други грабе све што им је пред носом. Фото: Pixabay/Pexels У сваком случају, оно што ставите у своје тело за доручак може утицати на ваше здравље на много начина, а лекари >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << кажу да неке од најгорих навика за доручак које људи имају могу да изазову пустош у вашем телу и вашем здрављу.
Навике за доручак играју значајну улогу у нашем укупном здрављу и благостању, а препознавањем и модификацијом ових навика можемо позитивно утицати на нашу исхрану и побољшати опште здравље.
Једете превише шећера Може бити примамљиво узети мафин на паузи за ручак, али нажалост, почетак дана са пуно шећера и без других хранљивих материја је једна од најгорих навика за доручак које можете усвојити. Tребало би да ограничимо ову слатку храну за доручак што је више могуће. Многе традиционалне намирнице за доручак имају тону додатог шећера, као што су житарице, гранола, пецива за доручак, мафини, палачинке и вафли, као и шећер који додајете у своју кафу. 
Избегавање воћа и поврћа Доручак је ваш први оброк у дану и може бити одлична прилика да унесете неколико порција воћа и поврћа, поготово јер већина људи није ни близу да постигне свој циљ од најмање пет порција воћа и поврћа. на дан. Испуњавање ових циљева је важно за ваше опште здравље, јер конзумирање довољно производа може помоћи у смањењу ризика од рака, дијабетеса, болести срца, болести бубрега, па чак и деменције.
Не једете довољно протеина У савршеном свету, свако јутро бисте имали довољно времена и енергије да направите укусан вегетаријански омлет са ћуретином и шољицом кафе како бисте испунили своје циљеве за протеине и влакна. У стварности, може бити заиста изазовно укључити довољно виталних хранљивих састојака у свој доручак – посебно када журите да изађете из куће на време. Међутим, према дијететичарима, недостатак протеина у јутарњем оброку може бити једна од најгорих навика доручка.
Доручак је време да размислите о уносу довољно протеина јер се ваше мишићно ткиво расада преко ноћи када је тело у режиму одржавања и поправке, а протеини су вам потребни да бисте стимулисали поновни раст. Дакле, ако га не добијете за доручак, пропустили сте следећи оброк, а ако наставите да пропуштате ову прилику, ваша мишићна маса ће се временом смањити.
Пити кафу пре јела Говорећи о прескакању доручка, још једна потенцијално штетна навика доручка је испијање кафе пре него што сте имали прилику да једете. У ствари, једна студија показала је да испијање кафе пре доручка може негативно утицати на ниво шећера у крви. Осим тога, кафа потискује ваш апетит, што значи да је већа вероватноћа да ћете прескочити или одложити доручак. Ако прескочите доручак или предуго чекате да једете, сматрате се превише гладним и већа је вероватноћа да ћете нерационално бирати храну.
Не пијете довољно воде Ваш ум ће можда отићи право на јутарњу шољицу кафе чим отворите очи, међутим, такође је важно да попијете воду пре него што започнете дан. Недовољно пијење и дехидрација могу бити штетни по ваше здравље краткорочно и дугорочно. Многи људи занемарују важност хидратације свог тела ујутру, али ако не пијете адекватну количину воде уз доручак може имати негативне последице. Вода помаже у одржавању телесних функција, помаже варењу и подржава апсорпцију хранљивих материја, а дехидрација може довести до умора, недостатка фокуса и смањене метаболичке ефикасности.
Saznajte šta znači ako se često budite noću

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Навике за доручак играју значајну улогу у нашем укупном здрављу и благостању се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.