Здравље на длану: Лаванда у Војводини

Izvor: GradskeInfo.rs, 18.Sep.2023, 19:32

Здравље на длану: Лаванда у Војводини

Лаванда, мирисна и лековита биљка, расте широм Војводине, док посебну чар доносе мирисна поља ове биљке, која су све присутнија на северу Бачке. Foto: Vojvodina uživo Лаванду су одвајкада користили многи народи, верујући да она чува младост и лепоту, смирује, подстиче љубав и побољшава >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << сан. Занимљиво је да је управо ова биљка пронађена и у Тутанкамоновој гробници која је и после 3000 година још увек мирисала!
Чињеница је да овој егзотичној биљци прија наша клима, с обзиром да је уочена њена велика присутност.
Важно је истаћи да се у јуну, сваке године у Бачкој Тополи одржава манифестација под називом “Јун у љубичастом – берба лаванде”.
На месту где се некада налазила детелина, на благој узвишици на ободу рита, Елвира Нађ засадила је поље лаванде пре осам година, а запослени у Дому културе у Бачкој Тополи су плантажу засновали пре две године. Управо на овом месту одржава се манифестација, односно берба лаванде на пољима која су обавијена мирисом и бојом која изазива одушевљење свакога ко се нађе у њиховој близини.
Берба ове биљке захтева стрпљење и пажњу, док тај процес представља прави ужитак, испуњен неодољивим мирисом.
Сушена лаванда је драгоцен део сваког домаћинства јер не само да ефикасно одбија досадне инсекте, већ се од ње праве мирисне врећице, јастучићи и сапунчићи. Такође, етерично уље лаванде је кључни састојак многих козметичких производа, али и радо виђен гост у ароматерапији. За оне који траже сећање на детињство и праву радост, ту је домаћи сок од лаванде, а не треба заборавити ни домаћи чај, који доноси додатну хармонију и уживање у чудесном мирису и укусу лаванде.
Pregovori o slobodnoj trgovini između Srbije i UAE

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Здравље на длану: Лаванда у Војводини се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.