Фискални рачуни – скривена претња по здравље

Izvor: GradskeInfo.rs, 17.Jul.2023, 19:58

Фискални рачуни – скривена претња по здравље

Фискални рачуни који се издају у продавницама, ресторанима и другим продајним местима су израђени од термалног папира који садржи бисфеноле. Бисфеноли могу представљати потенцијалну претњу за наше здравље. Фото: Unsplash/AM Штетност бисфенола Бисфеноли су једињења која могу лако >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << да пређу на кожу, брзо се апсорбују и на тај начин доспевају у крвоток. Истраживања су показала да бисфеноли, попут бисфенола А (БПА), могу бити штетни за здравље људи. Бисфеноли ометају рад наших хормона и због тога се називају ендокрини ометачи.
Истраживања су повезала изложеност бисфенолима с различитим здравственим проблемима, укључујући осим хормоналних поремећаја, репродуктивне проблеме, проблеме са срцем и крвним жилама, поремећаје неуролошког развоја код деце те повећани ризик од одређених врста рака.
Они такође могу прећи на храну или папирне новчанице које носимо заједно с рачунима. Особе које су свакодневно изложене фискалним рачунима на послу, попут радника на касама или у продавницама, као и осетљиве популације попут трудница, деце и адолесцената, су посебно угрожене.
Мере заштите Ево неколико мера које можете предузети како бисте се заштитили од бисфенола у фискалним рачунима:
Не узимајте рачун ако вам није потребан: Ако нећете користити рачун, немојте га узимати. На тај начин ћете смањити изложеност бисфенолима.
Користите рукавице: Ако сте особа која свакодневно долази у додир с фискалним рачунима, као што су радници на касама или у продавницама, препоручљиво је носити рукавице како бисте смањили директан контакт с бисфенолима.
Избегавајте стављање рачуна у новчаник или торбу с храном: Рачуни могу пренети бисфеноле на предмете с којима долазе у контакт, укључујући новчанике или кесе за намирнице. Покушајте да их држите одвојено како бисте спречили контаминацију.
Користите алтернативне начине примања рачуна: Уместо физичког фискалног рачуна, размислите о опцијама примања електронског рачуна или е-маилом. На тај начин ћете избећи директну изложеност бисфенолима на папиру.
Информишите се о производима који не садрже бисфеноле: Када је могуће, потражите алтернативе производа који не садрже бисфеноле. На пример, термални папири који користе бисфенол С (БПС) или бисфенол Ф (БПФ) могу бити мање штетни од оних који користе бисфенол А (БПА).
Излагање бисфенолима путем фиксних рачуна може представљати потенцијалну претњу за здравље људи. Међутим, применом мера заштите, попут избегавања додира с фиксним рачунима и одржавања хигијене, можемо смањити ризик од изложености бисфенолима.
Такође је важно информисати се о алтернативним производима који не садрже бисфеноле. Кроз ове превентивне мере, можемо деловати како бисмо смањили потенцијалне негативне учинке бисфенола на наше здравље.
Da li ostavljate bakšiš u kafiću?

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Фискални рачуни – скривена претња по здравље се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.