Да ли су тетоваже безопасни украси или су ризик по здравље?

Izvor: GradskeInfo.rs, 02.Jul.2023, 14:00

Да ли су тетоваже безопасни украси или су ризик по здравље?

Тетовирање је недавно постало уобичајено. Ако оставимо естетику по страни, требало би да се запитамо да ли је то само безопасан украс на телу или је потцењен здравствени ризик. Фото: Pixabay/ Alexas_Fotos Један немачки дерматолог тврди да дефинитивно не препоручује тетовирање са медицинске >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << тачке гледишта.
Он каже да постоји много разлога за такву процену, а један од главних су мастила за тетовирање, која нису тестирана на безбедност. И само зато што нешто није забрањено, не значи да је добро“, додаје он.
Боје се убризгавају у кожу. Састојци боје се тада могу акумулирати у органима и лимфним чворовима, каже дерматолог и додаје да боје могу изазвати алергијску реакцију, па чак и анафилактички шок.
Алергије изазване супстанцама у мастилу могу имати потенцијално канцерогене, мутагене и репродуктивно токсичне ефекте. Штавише, тетовирањем настају ране које се, у зависности од санитарних услова у салону, могу инфицирати.
Велике тетоваже могу покрити младеже и тако отежати уочавање промена на њима, што је важно за рано откривање рака коже.
Šest predmeta koji su posebno prljavi tokom leta

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Да ли су тетоваже безопасни украси или су ризик по здравље? се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.