Пет ствари које зуби могу открити о нашем здрављу

Izvor: GradskeInfo.rs, 21.Jun.2023, 10:23

Пет ствари које зуби могу открити о нашем здрављу

Наши зуби могу да открију много о нашем здрављу, између осталог, да нам дају до знања да ли смо под стресом, да ли имамо недостатак витамина или минерала у организму, проблеме са костима или неке друге здравствене проблеме. Фото: Pexels/Rodolfo clix Како објашњавају лекари, постоји неколико >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << кључних ствари на које треба обратити пажњу у вези са нашим зубима.
Поремећаји у исхрани Ако постојећи поремећај у исхрани укључује повраћање (булимију), желудачна киселина оштећује зубе и може да раствори њихову глеђ.
Промене у боји, облику, провидности или осетљивости могу да дају назнаке основног проблема који може да доведе до каријеса и губитка зуба током времена.
Анемија Промене у боји десни, најчешће бледе боје, могу да укажу на анемију.
Анемија се у већини случајева јавља због недостатка гвожђа.
Ова појава може да се манифестује на више различитих начина, а лекари тврде да на анемију могу да укажу и отечене, улцеративне или болне десни.
Остеопороза Кост око наших зуба је основа која их подржава. Иако је код куће тешко открити, стоматолози могу да буду први који посумњају на системску промену густине костију услед остеопорозе.
Зуби који се током прегледа померају више од просека могли би да дају рани траг за ово прогресивно стање, а ако се не лече, могу да се олабаве и на крају испадну.
ХИВ С обзиром на то да вирус слаби имунски систем код пацијената са ХИВ-ом, они могу да развију дрозд и друге озбиљније инфекције које се манифестују у устима.
Како објашњавају лекари, општи физички преглед и анализе крви могу да помогну у проналажењу одговора и постављању коначне дијагнозе.
Болести бубрега Проблеми са бубрезима могу да изазову ране у устима, промене укуса и сува уста због ксеростомије, смањене производње пљувачке.
Када су уста сува, киселост се повећава, а низак рН може да доведе до агресивног каријеса и евентуалног губитка зуба.
Неке студије такође показују да пацијенти са обољењем десни имају повећан ризик од болести бубрега.
Presolili ste jelo? Ovo su trikovi koji mogu spasiti situaciju

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Пет ствари које зуби могу открити о нашем здрављу се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.