Утицај осиромашеног уранијума на здравље људи – анализа негативних последица у Историјском архиву Новог Сада (ВИДЕО)

Izvor: GradskeInfo.rs, 29.Maj.2023, 18:01

Утицај осиромашеног уранијума на здравље људи – анализа негативних последица у Историјском архиву Новог Сада (ВИДЕО)

Осиромашен уранијум и његов утицај на здравље људи и животну средину, као и питања његове законитости, биле су тема научне конференције која се одржала у Историјском архиву Новог Сада.
Поред анализе негативних >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << последица по здравље људи и екологије европског континента говорило се и о употреби осиромашеног уранијума у циљу борбеног дејства и његове испоруке на тло зараћених земаља.
Као што је научно утврђено, осиромашени уранијум је густ метал који настаје као нуспроизвод обогаћивања уранијума за употребу нуклеарног горива у нуклеарним реакторима или нуклеарног оружја.
Без обзира на спекулисање и бројне контроверзе, употреба осиромашеног уранијума је код великог броја људи изазивала велику забринутост због његовог утицаја на здравље људи и околине. Фото: Градске инфо Било је много проучавања, али оно што се са сигурношћу зна, јесте да је употреба овог оружја за масовно уништење, забрањена према Женевској конвенцији о ратовању и условима рата.
„Важно је да се о овоме говори зато што употребом оваквог оружја не страда само војска која се налази у подручјима ратних дејстава већ и цивилно становништво које се налази у непосредној близини“, рекла је др Ана Великаја професор и експерт за дипломатске односе. Фото: Градске инфо Поред бомбардовања Републике Српске 1995. као и Савезне републике Југославије 1999. овим озлоглашеним и токсичним материјама бомбардоване су и земље: Сирија, Ирак и Авганистан, такође учеснице данашње конференције.
„Важно је да се на један стручан и научан начин одгонетне и одговори на питања о ономе што нам се задњих двадесетак година дешава, а то је епидемија различитих видова канцера од којих оболи велики проценат грађана Републике Србије“, рекао је Петар Ђурђев директор Историјског архива Новог Сада. Фото: Градске инфо Ово питање не сме бити политизовано, саопштио је Ђурђев и додао да је неопходно да се кроз директне и егзактне научне податке, дође до закључака како би се пронашао узрок и обезбедили сви повољни здравствени услови за будуће генерације.
Такође, тема конференције је био и тренутни сукоб на подручју Украјине. Фото: Градске инфо „Државе које испоручују оружје са осиромашеним уранијумом Украјини, територијално се налазе далеко од Украјине, а последице такве испоруке су за екологију Европе и цео Европски континент, изузетно опасне“, рекао је Александар Александровски из невладине организације.
Александровски је додао да се сада дешава интересантна ствар у Европи, а то је да су последице овог ратног сукоба и нарастајуће кризе изазвале велико исељавање интелектуалне елите немачког становништва у Сједињене Америчке Државе, захваљујући чему ће та држава, према коефицијенту технолошког развоја државе, поново избити на чело колоне и заузети водећу позицију у односу на Немачку. Фото: Градске инфо Фото: Градске инфо Од среде опадање водостаја Дунава, Нови Сад ипак спреман за одбрану од поплава

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Утицај осиромашеног уранијума на здравље људи – анализа негативних последица у Историјском архиву Новог Сада (ВИДЕО) се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.