Ово су намирнице које ће опскрбити ваш организам природним калцијумом који је кључан за здравље костију

Izvor: GradskeInfo.rs, 23.Jan.2023, 10:02

Ово су намирнице које ће опскрбити ваш организам природним калцијумом који је кључан за здравље костију

Улога калцијума у ​​телу је веома велика, пре свега када је реч о костима и зубима. Фото: Pexels/Vie studio Поред одржавања здравља костију и зуба, у његове функције спадају и регулација стања ноктију, косе и коже, контрола преноса нервних импулса, регулисање васкуларног тонуса и рада >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << срца, помоћ у функционисању слуха и вида. Млечни производи су одличан извор калцијума, али поред њих, постоје и други производи са не мање импресивном (а негде и више) концентрацијом минерала.
Конзервиране сардине Свега 100 грама конзервиране хране садржи 382 милиграма калцијума, што у процентима износи 38% препоручене дневне дозе. Сардине спречавају уништавање ћелија, нормализују крвни притисак, стимулишу мозак и одолевају запаљенским процесима.
Сусам Сусам је једна од оних намирница које имају пуно калцијума. У 100 грама – 1474 милиграма, што значи 147% дневне потребе. Сусам јача имуни систем, благотворно делује на гастроинтестинални тракт и варење, помаже убрзању метаболизма и побољшава стање коже.
Мак Сам по себи, мак је богат извор разних витамина и минерала. У њему је више калцијума него у млеку: на 100 грама – 1667 милиграма или 166% дневне потребе. Мак смањује нервне поремећаје и подржава функционисање ћелија, помаже у спречавању стварања камена у бубрегу, побољшава оштрину вида и служи као аналгетик.
Тофу сир Тофу се можда не може похвалити истим запањујућим садржајем макронутријената као семенке мака или сусама, али такође има значајну количину калцијума, 372 милиграма на 100 грама или 37% дневне вредности. Корисна својства тофуа: смањење ризика од развоја кардиоваскуларних болести, побољшање функционисања бубрега и жучне кесе, активирање мозга и невербалне меморије.
Сунцокрет Само 100 грама сунцокретовог семена садржи 367 мг калцијума, што у процентима износи 36% дневне потребе. Семе сунцокрета смањује ниво лошег холестерола, снижава крвни притисак, минимизира упале у телу и снижава ниво шећера у крви.
U vinu je istina: Sigurno ste čuli za ovu izreku, a mi vam otkrivamo koje sve to istine ovo drevno piće krije

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Ово су намирнице које ће опскрбити ваш организам природним калцијумом који је кључан за здравље костију се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.