Izvor: GradskeInfo.rs, 09.Mar.2024, 11:17

Јутарња навика коју сви имају најопаснија је за здравље жене

Опојан мирис најпопуларнијег напитка на свету и кофеин, који садржи најбољи су начин да започномо дан. Или можда ипак нису? Фото: Pexels/Matilda wormwood Устајање из кревета, тетурање до кухиње, пристављање кафе, купатило, испијање првог гутљаја кафе – и тек онда уствари многи од нас почну >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << да се буде. Овај напитак с разлогом је један од најпопуларнијих на свету, али треба знати време и меру како би деловао у нашу корист.
Зашто рано испијање кафе лоше утиче на жене? Студија објављена у дигиталном издању библиотеке Америчког медицинског националног института показала је да кафа на празан желудац, посебно код жена, лоше делује на здравље.
Због природног биолошког ритма, ниво кортизола у телу највиши је ујутро када се будимо и најнижи увече када идемо да спавамо.
„Испијање кафе рано ујутро, када је ниво кортизола највиши, ремети хормоне у организму и нарушава циркадијски ритам. Кортизол лоше делује на овулацију, хормонални баланс и килограме“, објашњава нутрициониста и лекар Карлин Розенблум.
„Конзумирање кофеина када је ниво кортизола највиши подстиче појачано лучење кортизола. Иако засад није објашњено због чега се ово догађа, верујемо да има везе утицај кафе на одређене витамине и минерале у телу“, закључује др Розенблум и упозорава:
„Кортизол је као и сви остали хормони нужан за функционисање организма, али проблем настаје када смо непрестано под стресом и када га тело стално лучи. Ово може да доведе до повећаног нивоа шећера у крви и до инсулинске резистенције. Осим што ће подстаћи додатно лучење кортизола, кафа на празан желудац може да узрокује пробавне проблеме и повећа ниво желудачне киселине. Ако имате проблема са желуцем, добро је знати да је хладна кафа за 70 % мање кисела од топле.“
Када попити прву јутарњу кафу? Ако устајете око седам сати ујутро, најбоље је попити прву кафу између 9.30 и поднева – када је ниво кортизола природно низак. Наравно, важно је пре тога јести.
​С обзиром на киселост кафе, добро је доручковати намирнице богате калцијумом попут бадема, јогурта или чиа семенки које неутралишу киселост, саветује Розенблум. Ако пијете кафу у ово време, добићете потребни подстицај и енергију.
Koliko će dete biti visoko? Da li te gene nasleđuje od mame ili tate?

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Јутарња навика коју сви имају најопаснија је за здравље жене се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.