Да ли кето дијета може бити штетна за наше целокупно здравље?

Izvor: GradskeInfo.rs, 06.Mar.2024, 15:01

Да ли кето дијета може бити штетна за наше целокупно здравље?

Кето дијета је дијета са мало угљених хидрата, високим садржајем масти и умереним протеинима. Фото: healthguru Доказано је да овај рестриктивни начин исхране даје импресивне резултате у кратком року, али се многи људи питају да ли је заиста добар за здравље.​
Циљ кето дијете >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << је екстремно ограничење угљених хидрата до те мере да тело прелази са сагоревања комбинације глукозе и масти на искључиво сагоревање масти, односно да доведе тело у стање познато као кетоза.
Уобичајена заблуда је да се ови угљени хидрати затим замењују храном са високим садржајем протеина и месом. Многи људи погрешно схватају исхрану и претпостављају да садржи много протеина и меса, али када се конзумира превише протеина, вишак протеина се претвара у угљене хидрате, управо оно што је требало избегавати у кетози.
Да бисте били у кетози, нагласак треба да буде на масти Добро осмишљена кето дијета садржи око 75 посто масти.
Дакле, шта заправо можете јести као део плана кето дијете? Намирнице које се промовишу за исхрану укључују путер, свињску маст, живинску маст, биљне масти (маслиново, палмино, кокосово уље), авокадо, кокос, одређене орахе (макадамија, ораси, бадеми, ораси) и семенке (сунцокрет, бундева, сусам, конопља, лан ), поврће без скроба (лиснато поврће и кељ, карфиол, броколи, црни лук, краставац, зелена салата), бобичасто воће у малим порцијама, кафа и чај.
Протеини остају умерени из говедине, живине, рибе, свињетине, сланине, јаја, тофуа, одређених орашастих плодова и семенки.
Не смете да једете хлеб, тестенине, пиринач, житарице, брашно, већину воћа, кромпир, кукуруз, грашак, пасуљ, обично млеко и млечне производе.
Да ли је ова дијета за све? За већину људи који пробају ову дијету успех је кратког века. Дијета је толико рестриктивна да већина људи не може да је одржава дугорочно. Мета-анализа из 2019. посматрала је ефекте дијете након 6 и 12 месеци.  Било је неких бенефита након 6 месеци, али су нестале након 12 месеци. Један од разлога за недостатак постојаности бенефита ове дијете је немогућност придржавања.
Кето дијета такође може бити штетна за наше целокупно здравље. То је дијета богата засићеним мастима и мало влакана која стално подиже лош холестерол. Потенцијални негативни нежељени ефекти дуготрајне кетогене дијете могу бити повећан ризик од камена у бубрегу и повећања нивоа мокраћне киселине у крви, што је фактор ризика за гихт.
Осим што има мало влакана, рестриктивна природа кето дијете отежава добијање адекватних нивоа кључних витамина и минерала.
Često mokrenje, zamagljen vid i umor: Ovo su simptomi jedne od najopasnijih hroničnih bolesti

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Да ли кето дијета може бити штетна за наше целокупно здравље? се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.