Кечап, мајонез или сенф? Како ваш омиљени сос утиче на ваше здравље

Izvor: GradskeInfo.rs, 13.Feb.2024, 20:00

Кечап, мајонез или сенф? Како ваш омиљени сос утиче на ваше здравље

Сосови могу благотворно утицати на физичко и ментално здравље. Здравствене предности популарних сосева које људи најчешће конзумирају уз оброке. Фото: Pixabay/Hans Кечап Утврђено је да врући кечап потенцијално повећава мушку плодност. Антиоксиданс ликопен, који парадајзу даје >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << боју, може повећати број сперматозоида до 70 одсто, показало је истраживање спроведено на Универзитету у Шефилду. Америчка студија из 2002. године на 47.000 мушкараца открила је да једење кечапа два или више пута недељно такође може смањити ризик од развоја рака простате за око 20 одсто. Међутим, кечап може да садржи велике количине додатих шећера. Ако желите да смањите унос шећера, пронађите сорте без шећера или са смањеним уносом шећера.
Сенф Сенф се сматра једним од најстаријих познатих сосова на свету, а историјски записи говоре да је измишљена у старом Египту. Сенф је пун селена и магнезијума, који могу имати антиинфламаторна својства. Неке студије су такође откриле да семе горушице може да заштити од бактерија и гљивица попут Е. коли. Међутим, друге студије тврде да сенф нема заштитно дејство. Поред тога, варијације сенфа могу бити богате натријума, па га треба јести умерено. Високи унос натријума може подићи крвни притисак и довести до кардиоваскуларних болести. С друге стране, слађи сенф садржи висок удео шећера, што такође може повећати ризик од кардиоваскуларних болести и дебљања.
Мајонез Иако се сматра нездравим због високог садржаја масти, мајонез се прави од нутритивно корисних састојака. „Мајонез се традиционално прави од биљног уља и јаја, а обе намирнице су хранљиве. Уље садржи незасићене здраве масти, а јаје обезбеђује протеине као и хранљиве материје попут витамина Д. Мајонез такође има високу концентрацију витамина Е, за који је једна студија показала да може заштитити жене у постменопаузи од можданог удара. Истраживачи из Интергроуп из Аризоне и Универзитета у Минесоти открили су да жене у постменопаузи са значајним количинама витамина Е у исхрани имају мање шансе да умру од можданог удара. Најконцентриранији извор хране витамина Е коју је конзумирала група жена у студији био је мајонез.
Дакле, као и код свих добрих ствари у животу, умереност је кључна.
Konzervirana hrana za šta je pogrešno optužena?

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Кечап, мајонез или сенф? Како ваш омиљени сос утиче на ваше здравље се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.