Izvor: GradskeInfo.rs, 03.Jan.2024, 09:01

Три намирнице за доручак које могу да штете здрављу црева

Доручак, који се сматра најважнијим оброком у дану, има кључну улогу у покретању нашег метаболизма и обезбеђује енергију потребну за наше свакодневне активности, а неке врсте хране могу нам више одмоћи него помоћи. Фото: Pexels/Julia Avamotive Доручак, који се сматра најважнијим оброком >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << у дану, има кључну улогу у покретању нашег метаболизма и обезбеђује енергију потребну за наше свакодневне активности, а неке врсте хране могу нам више одморити него помоћи.
Америчка нутриционисткиња Еби Грим открила је за магазин да су три најгоре намирнице које можете изабрати за први оброк у дану: пецива, ултра прерађено месо и житарице са вештачким заслађивачима.
Пецива Грим почиње тако што каже да се пецива као што су крофне или ролнице са циметом праве од рафинисаног белог брашна и шећера, што резултира ниским садржајем влакана.
„Ове врсте пецива не подржавају здраве нивое цревних бактерија и заправо могу хранити прекомерни раст лоших бактерија као што су кандида и цитробактер“, објашњава она.
Она даље додаје да „ова храна за доручак има негативан утицај на здравље црева и контролу телесне тежине јер висок шећер може довести до виших нивоа инсулина у телу. Висок ниво инсулина може довести до акумулације масти у ткивима, чинећи губитак тежине изузетно тежак.
Ултра прерађено месо Укључујући кобасице и саламе – представља претњу здрављу црева и контроли тежине. Ово месо обично пролази кроз опсежну обраду, садржи повишене нивое засићених масти и адитива. Редовна конзумација таквог прерађеног меса повезана је са повећаним ризиком од упале у цревима, нарушавајући деликатну равнотежу микробиома.
„Превише прерађеног црвеног меса може изазвати неповољне промене у микробиому, што значи више патогених бактерија, а мање здравих бактерија. Узгајано, високо обрађено месо долази од животиња које се хране лошом квалитетом хране и често им се убризгавају хормони и друге хемикалије. Ове компоненте могу утицати на здравље и тежину црева јер могу изазвати упалу у целом телу“, напомиње Грим.
Житарице са вештачким заслађивачима Вештачки заслађивачи, који се често додају ради побољшања укуса без калорија, могу пореметити равнотежу цревних бактерија, потенцијално довести до неповољног састава микробиома. Поред тога, студије сугеришу да конзумација вештачких заслађивача може да омета природну регулацију апетита у телу, потенцијално доприносећи повећаном уносу калорија и, последично, повећању телесне тежине.
– Не само да житарице често садрже мало влакана, много шећера и хранљивих материја, житарице често садрже шећер и вештачке заслађиваче и шећерне алкохоле као што је еритритол који могу пореметити функцију црева. Шећерни алкохоли увлаче воду у пробавни систем, изазивајући штетне симптоме као што су надимање, ретка столица, гасови и грчеви у стомаку. Они такође могу да промене састав добрих и лоших бактерија у микробиому – каже Грим.
Грим наставља да додаје да, заједно са недостатком протеина, ови избори хране могу допринети нерегулисаном високом нивоу шећера у крви. Повишен шећер у крви, заузврат, подстиче повећану потрошњу шећера, што на крају доводи до повећања телесне тежине.
Šest navika koje usporavaju uspeh: Da li radite previše stvari odjednom

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Три намирнице за доручак које могу да штете здрављу црева се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.